BeMeSo, de vzw die softwareleveranciers van de eerste lijn vertegenwoordigt, reageert op het standpunt van Bvas en het Collège de Médecine Générale naar aanleiding van de hetze rond een zogenaamd quasi monopolie bij de EMD-leveranciers en rond prijsverhogingen die onlangs zijn doorgevoerd.
“Nu zowat iedereen zijn mening heeft verkondigd over deze materie, behalve de EMD-leveranciers, vindt BeMeSo, de vzw die de eerste lijn softwareleveranciers vertegenwoordigt, het hoog tijd om met feiten het debat te objectiveren.”
Wie is de grootste?
BeMeSo wil niet specifiek één van haar leden verdedigen. De vereniging beklemtoont wel enkele uitdagingen waarmee de hele sector geconfronteerd wordt. Terloops laat ze weten dat het “quasi monopolie” veel kleiner is dan men wil doen uitschijnen: “Naast Corilus (CareConnect) zijn ook CGM (Windoc en Daktari) en Cegedim (Health One) grote spelers. In België is Corilus de grootste, maar internationaal zijn Cegedim en CompuGroup Medical veel groter.”
Zware investeringen en toenemende belasting
“De sector van de eerste lijn software in het algemeen, en de huisartsensoftware in het bijzonder, wordt reeds verschillende jaren geconfronteerd met een niet aflatende reeks van nieuwe functionaliteiten die ze aan hun gebruikers moet ter beschikking stellen. Dit zijn steeds opnieuw geen eenvoudige projecten, sommige zelfs zeer complex en gaan dus ook gepaard met zware investeringen. Vermits de overheid, die deze investeringen oplegt, tot nu toe nog geen enkele van deze investeringen vergoed heeft, kunnen de leveranciers niet anders dan hun prijzen verhogen. Dit is een economische wetmatigheid.”
“Een ander gevolg van al deze nieuwe functionaliteiten is uiteraard een alsmaar toenemende belasting van de helpdeskdiensten van de softwareleveranciers. De zorgverstrekkers eisen navenant een correcte ondersteuning voor alle problemen die ze ondervinden bij het gebruik van hun pakket. Veel van de problemen lokaliseren zich nochtans bij Recip-e, MyCareNet, eHealth en andere achterliggende systemen maar moeten noodgedwongen toch opgevangen worden door de softwareleverancier. Opnieuw gebeurt dit zonder hiervoor enige vergoeding te ontvangen van de overheid.”
Connectiviteit
“Het klopt dat zich een monopolie vormt met betrekking tot de connectiviteit”, geeft BeMeSo toe, “maar dit is de facto zo gegroeid. Het staat elke EMD-leverancier vrij een eigen strategie te ontwikkelen voor de elektronische communicatie, maar het is ook het recht van een leverancier om dit uit te besteden aan een derde partij.”
Stem in het debat
Tot slot verwijzen BeMeSo-voorzitter Peter Van den Berge en woordvoerder Frank Ponsaert naar de bestaansreden van hun vereniging. “Om de problemen, waar de leveranciers van de eerste lijn software mee geconfronteerd worden, aan te kaarten bij de overheid en om de softwareleveranciers een stem te geven in het debat. Pas door zo samen te werken kunnen de toekomstige overheidseisen realistisch worden omgezet in werkbare, maar ook betaalbare softwarepakketten.”
Om te besluiten: “BeMeSo is tevreden dat het dit samen met Agoria kan doen, want er ligt heel veel constructief onderhandelingswerk te wachten.”