"Bij doorverwijzing ook opvolging en continuïteit vermelden" (Orde)

Een recent advies van de Orde onderzocht de samenwerking tussen  artsen-specialisten en huisartsen, ter waarborg van de patiëntenrechten  en de zorgcontinuïteit nadat de arts-specialist de resultaten van de onderzoeken overmaakt aan de huisarts van de patiënt.

"In de huidige gezondheidszorg is een bilaterale relatie tussen arts en patiënt niet langer de norm. Het is gebruikelijk geworden dat patiënten worden verzorgd door meerdere artsen, die met elkaar samenwerken om gezondheidszorg op een kwalitatief hoogstaand niveau te kunnen verstrekken", luidt het uitgangspunt van de Orde.

De samenwerking tussen artsen-specialisten en huisartsen vergt een bijzondere organisatie die onder meer slaat op het patiëntendossier, de patiëntenrechten, de zorgcontinuïteit en de rolomschrijving van elke individuele arts.

Onderling overleg

In deze context is het belangrijk dat artsen onderling overleg plegen over wie de patiënt zal informeren over diens gezondheidstoestand. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid en de resultaten louter doorsturen door de arts-specialist naar de huisarts is geen voldoende waarborg dat aan de informatieverplichting is voldaan.

Huisarts onverwijld contacteren

Concreet raadt de nationale raad aan om bij een doorverwijzing naast de relevante gegevens van de patiënt ook de modaliteiten van opvolging en continuïteit te vermelden. Als de arts-specialist belangrijke vaststellingen doet is het aangewezen de huisarts onverwijld te contacteren zodat de nodige schikkingen onmiddellijk kunnen worden besproken. Kan de huisarts niet worden bereikt, dan dient de arts-specialist zelf de nodige stappen te ondernemen om de patiënt te informeren over deze vaststellingen.

Patient empowerment

Daarnaast hebben het zelfbeschikkingsrecht van de patiënt, het beroepsgeheim en het recht op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer tot gevolg dat de patiënt kan weigeren dat de resultaten van de onderzoeken worden doorgestuurd naar de huisarts.

In de toekomst zal de patiënt de mogelijkheid worden geboden om de toegang tot zijn gezondheidsgegevens te beheren via een toegangsmatrix, die hem toelaat aan te duiden welke categorieën van zorgverleners met een therapeutische relatie toegang hebben tot welke categorieën van documenten of gegevens.[1] De arts heeft mee de verantwoordelijkheid om de patiënt alert te maken op de gevolgen van diens keuzes in het licht van de zorgkwaliteit.

Binnen het huidige klimaat van patient empowerment, waarbij de arts-patiëntrelatie als een partnerschap wordt beschouwd, kan de arts-specialist de patiënt uitnodigen zelf met hem of met de huisarts contact op te nemen om de resultaten van de onderzoeken te bespreken.

Tot slot dienen beide artsen in ieder geval collegiaal te handelen en de vrije artsenkeuze van de patiënt te respecteren.

[1] Informatieveiligheidscomité, Kamer sociale zekerheid en gezondheid, “Beraadslaging 18/190 van 4 december 2018, gewijzigd op 6 juli 2021 en 4 juni 2024, met betrekking tot de toegangsmatrix in het kader van de elektronische uitwisseling van persoonsgegevens doe de gezondheid betreffen”.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    04 november 2024

    Juist !
    In den tijd van de dino’s , dus voor alles digitaal was , nam de huisarts de telefoon of schreef 1 mooi briefje , al Danny vol taalfouten , om 1 beetje “ The Scenery “ = den achtergrond van de patiënt te schetsen , zodat we konden zien wat haalbaar was , want niet ieder huisje op de hei beschikt over het comfort van een luxe hotel of een hypermodern ziekenhuis !