De ziekenfondsen vragen de opvolgster van Elke Sleurs unisono om de situatie bij DG Personen met een Handicap te deblokkeren.
Als gevolg van de vele interpellaties van de verenigingen van personen met een handicap en de werkonderbrekingen van een deel van het personeel bij de Directie-generaal Personen met een handicap (DGPH) drukken de ziekenfondsen die lid zijn van het Nationaal Intermutualistisch College (NIC) op hun beurt hun ongerustheid uit. De situatie verslechtert en de kwaliteit van de dienstverlening aan personen die door verminderde zelfredzaamheid of een ernstige aandoening al kwetsbaar zijn, komt in het gedrang.
In België hebben vandaag meer dan 600.000 personen een erkenning wegens een handicap of verminderde zelfredzaamheid. Deze personen zijn vaak al kwetsbaar omwille van hun laag inkomen en zij verwachten terecht een specifieke begeleiding en kwaliteitsvolle dienstverlening om hen te ondersteunen bij vaak complexe, moeilijke formaliteiten. De ziekenfondsen begeleiden hen daarbij.
Sinds meer dan een jaar stapelen de problemen zich echter op. Aangezien de toestand steeds chaotischer werd, is sinds begin 2016 regelmatig overleg gepland tussen de diensten van de DGPH, hun directie en de diensten Maatschappelijk Werk van de ziekenfondsen. Ondanks dit positief initiatief er geen vooruitgang, wel integendeel.
Informatica spelbreker
Dat komt vooral door de veranderingen aan het informaticaplatform ( overgang van de toepassingen ‘Handiweb’ en ‘Communit-e’ naar één enkel platform ‘My Handicap.be’ ) en bijkomende problemen met de gegevensmigratie. De eerstelijnsdiensten, met inbegrip van het personeel van de DGPH, hebben daardoor geen toegang tot de noodzakelijke info.
Personen met een handicap en hun naasten, alsook de ziekenfondsen, zijn hiervan vandaag de belangrijkste slachtoffers:
- voor personen met een handicap wordt veel vertraging vastgesteld bij het aanleggen van hun dossier. Ook de gemiddelde behandelingstermijn van de aanvragen werd langer, zoals te voorspellen viel, en overschrijdt nu opnieuw de 8 maanden
- Voor de diensten Maatschappelijk Werk van de ziekenfondsen: een toestroom van vragen afkomstig van de gemeenten. Steeds vaker verwijzen zij de personen door naar hun ziekenfonds en die zijn niet in staat om de nodige begeleiding te geven door:
- onvoldoende toegang tot de gegevens en onderbrekingen hierin;
- een onstabiele, gebrekkige informaticatoepassing;
- en onvoldoende steun en ondersteuning vanwege de DGPH; de zeer moeilijke bereikbaarheid van het callcenter kwam bovenop alle reeds aangehaalde problemen.
Situatie kritiek
De ziekenfondsen binnen het NIC trekken op hun beurt aan de alarmbel. Deze toestand is onhoudbaar. De werklast voor deze opdracht wordt niet gefinancierd en de toestand wordt kritiek door het gebrek aan ondersteuning. "In dat kader kwam het ontslag van mevrouw Elke Sleurs die met dit dossier belast was, op het slechtst mogelijke moment", heet het. Dat leidde enkel maar tot bijkomende onzekerheid. De ziekenfondsen vragen dus uiterst dringend een duidelijk, snel engagement van de federale regering en de nieuwe staatssecretaris Zuhal Demir om de situatie te deblokkeren.
Voor de ziekenfondsen tekenden:
- Christelijke Mutualiteiten: Luc van Gorp
- Socialistische Mutualiteiten: Paul Callewaert
- Neutrale Ziekenfondsen: Philippe Mayné
- Onafhankelijke Ziekenfondsen: Xavier Brenez
- Liberale Mutualiteiten: Geert Messiaen