Het sociaal statuut van gepensioneerde artsen die actief blijven lag maandag in de medicomut opnieuw op tafel. Men is nog altijd van plan het bedrag om te zetten in een premie, maar die zal niet hetzelfde belastingvoordeel genieten als de VAPZ. “De collega’s zullen hier veel aan verliezen”, zegt men bij het GBO, de Franstalige huisartsenvleugel van Kartel. “Dat zou sommigen ertoe kunnen aanzetten niet langer tot de conventie toe te treden.”
Artsen hebben tot 15 maart tijd om zich bij het Riziv aan te melden als ze niet wensen toe te treden tot de conventie.
Zal er tegen dan duidelijkheid komen over het fiscaal regime gekoppeld aan de premie voor gepensioneerde, nog actieve artsen, zodat iedereen gericht kan kiezen of hij al dan niet tot de conventie toetreedt? Volgens het GBO is dat weinig waarschijnlijk. “Laten we ervan uitgaan dat het bedrag van de premie hetzelfde is als dat van het sociaal statuut”, zegt GBO-voorzitter Paul De Munck. “Hoe dan ook zal het belastbaar zijn. De collega’s zullen er 40% van moeten inleveren, of zelfs meer. Dat kan hen aanzetten tot een uitstap uit de conventie. Of misschien zetten ze helemaal hun activiteit stop.”
Kartel heeft van Riziv-baas Ri De Ridder een brief gekregen waarin stond dat het Riziv zich van het probleem bewust is. “Maar toch is er nog altijd geen oplossing”, stelt dr. De Munck vast. “We denken dat men wacht op een beslissing van minister Bacquelaine. We kunnen nochtans niet zeggen dat we hem met onze vraag overvallen. De situatie sleept al een tijdje aan.”
“Het zou niet normaal zijn dat artsen de helft van de premie aan zich zien voorbijgaan. Is het niet paradoxaal dat minister Bacquelaine de bevolking langer aan het werk wil houden, maar niets doet om te voorkomen dat artsen hun activiteit stopzetten?”, aldus nog de syndicalist.
Laatste reacties
Pierre De Maeyer
25 februari 2018Als je ooit fiscaal voordeel erbij gehad hebt,dan ga je belasting betalen.
VAP,aanvullend pensioen etc.Volgens de mensen die dit voorstellen:
Bij de meeste mensen niet belast,voor een korte periode etc;
Als het bedrag uitbetaald wordt;solidariteitsbijdrage,RIZIV bijdrage.Je denkt ik ben er vanaf.(ongeveer 15%)
FICTIEVE RENTE:13 jaar aan te geven en te betalen.Niet belastbaar vergeet het maar.
FICTIEF IS VOOR DE FISCUS NIET WAT BIJ ONDER FICTIEF verstaan.
Zit je met een uitbetaalde rente,wordt je sowieso belast op 4.5%,wat helemaal niet overeenkomt met de reeële rente.
Boontje komt om zijn loontje.
Wat is de oplossing ??
Johan GELDHOF
23 februari 2018wij als gepensioneerde maar nog hardwerkende artsen hopen dat de premie zal blijven bestaan indien we geconventioneerd blijven dat er een rechtvaardige afhouding zou zijn begrijp ik maar niet dat de premie als een extra inkomst wordt gezien. Dus aanvaardbare afhouding voor elkeen gelijk.