Vernieuwde Riziv-instructies voor het factureren van supplementen

Om een duidelijker beeld te geven van de supplementen die in rekening worden gebracht voor ambulante diensten, legt de overheid nieuwe transparantiemaatregelen op. Deze wijzigingen treden in werking op 1 oktober 2024, onder voorbehoud van technische aanpassingen aan de software, waarschuwt Bvas in een persbericht.

Het doel van deze nieuwe maatregelen, die voortvloeien uit de wet op de transparantie voor artsen, is om het publiek en de gezondheidsautoriteiten beter te informeren over de ereloonsupplementen die artsen factureren. De wet verplicht artsen om het type ereloonsupplement duidelijk aan te geven bij de facturatie, met behulp van nieuwe pseudocodes.

Categorieën van ereloonsupplementen
Het Riziv heeft vier hoofdcategorieën gedefinieerd om ereloonsupplementen te classificeren:

1. Toeslag voor diensten verleend in het kader van de verplichte ziekteverzekering
- Bedrag van de honorariumtoeslag voor diensten die onder de verplichte ziekteverzekering vallen.

2. Gedekte maar niet vergoede diensten
- Het volledige bedrag voor verstrekkingen die terugbetaalbaar zijn door de verplichte verzekering, maar waarvoor de voorwaarden voor een terugbetaling niet zijn voldaan;

3. Prestaties die niet gedekt zijn door de verplichte ziektekostenverzekering
- Het volledige bedrag ten laste van de patiënt voor verstrekkingen die geen aanleiding geven tot een tegemoetkoming van de verplichte verzekering;

4. Niet-terugbetaalbaar materiaal, technieken of instrumenten
- Het bedrag voor materiaal, techniek of instrumentarium dat niet voor de terugbetaling in de verplichte verzekering in aanmerking komt en waarvoor geen nomenclatuurcode bestaat of waarbij de basisverstrekking wel voor terugbetaling in aanmerking komt.

Het Riziv heeft ook precieze instructies gegeven voor het registreren van deze informatie in de facturatiesystemen. Het doel van deze instructies is om volledige transparantie te garanderen en het voor patiënten gemakkelijker te maken om de ereloonsupplementen die door artsen in rekening worden gebracht, te begrijpen.

> Ontdek de factureringsinstructies en pseudocodes

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Miguel Derijcke

    11 augustus 2024

    Verdorie, de pezewever uit Knokke heeft dit forum ook ontdekt

  • Jp SANSEN

    09 augustus 2024

    https://socialsecurity.belgium.be/sites/default/files/btsz-3-2015-calcoen-vandeven-verlinden-nl.pdf
    Wie meer wil weten over supplementen ...

  • Jp SANSEN

    09 augustus 2024

    file:///C:/Users/jpsan/OneDrive/Documenten/Erelonen%20-%20CASS%202021%20ARR.20210906.3N.5_NL.pdf

    Het Hof van Cassatie verwerpt het vonnis van een Vrederechter die oordeelde dat de vermelding van het niet-geconventioneerd zijn in het ziekenhuisboekje voldoende was, maw dat een arts NC is, moet duidelijk vermeld zijn in de wachtruimte met het bedrag erbij.

  • Jp SANSEN

    09 augustus 2024

    Geachte heer Daelemans, Artsen zijn de facto ambtenaren want ze worden v oor het grootste deel betaald door de Overheid en worden / kunnen door de gratie van de Overheid aangesteld/werken, zie het verplichte visum.

  • Paul DALEMANS

    08 augustus 2024

    Op de lange duur worden de artsen staatsambtenaren! Misschien niet nu maar zeker binnen 20 jaar. Ocharme de kwaliteit geneeskunde die we dan zullen krijgen!