Een maagverkleining waarbij een draad achterbleef in het lichaam van de patiënte, leidde nu tot de veroordeling van twee artsen van het AZ Delta Roeselare. De artsen kunnen nog in beroep gaan.
Caroline Labaere uit Izegem liet in 2001 een maagverkleining uitvoeren in het toenmalig stedelijk ziekenhuis van Roeselare. Na de operatie traden er complicaties op. Ze belandde op de dienst intensieve zorg.
Drie jaar na de operatie voelde ze ineens hoe een scherpe punt uit de huid van haar hals stak: het bleek het eind van een draad van 63 cm. “Het ging om een draad van een katheter, die tijdens de operatie als verdoving in haar slagader was gebracht”, zegt Stijn Braeye, de advocaat. In het ziekenhuis bleek dat ook een dunne spiraaldraad van de katheter rond haar hart gewikkeld zat, draad die in het UZ Leuven grotendeels kon worden verwijderd. "Alleen een stuk dat vergroeid was met haar hartklep en kon niet meer worden weggehaald”, aldus Braeye.
De patiënte eiste een schadevergoeding, maar niemand in het ziekenhuis reageerde, geen enkele arts voelde zich verantwoordelijk. Waarop ze in 2009 naar de burgerlijke rechtbank trok en het ziekenhuis dagvaardde, naast vier artsen: de hoofdarts, de chirurg, de anesthesist en de verantwoordelijke voor de nazorg.
“Twee artsen, de chirurg en de verantwoordelijke voor de nazorg, werden veroordeeld”, dixit advocaat Braeye. De grootte van de schadevergoeding is niet duidelijk. De patiënte had 62.000 euro gevraagd. Een van de artsen is ondertussen al overleden. Net als bij de andere arts zal de verzekeraar opdraaien voor de vergoeding van duizenden euro's.
De patiënte - die nog steeds sukkelt met haar gezondheid - is "zeer tevreden” omdat de medische fout erkend werd, besluit haar advocaat. Maar beroep is dus nog steeds mogelijk.