Schond gerecht journalistiek bronnengeheim na huiszoeking bij Truiense journalist?

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) herinnert aan het journalistiek bronnengeheim, naar aanleiding van de huiszoeking bij Dirk Selis. Selis is journalist bij de lokale Truiense nieuwssite TRUDOCS, die uitpakte met het nieuws en de gelekte documenten over de vervroegde vaccinatie van Veerle Heeren, burgemeester van Sint-Truiden, en mensen uit haar entourage.

"Die gerechtelijke zoekactie had als doel de bron van Selis te achterhalen met betrekking tot diens berichtgeving over de voortijdige vaccinatie van Truiens burgemeester Veerle Heeren en mensen uit haar omgeving. Bij de huiszoekingen controleerden de speurders ook een computer en gsm van de journalist", klinkt het bij de VVJ. "De VVJ herinnert eraan dat de wet van 7 april 2005 op de bescherming van het journalistieke bronnengeheim dergelijk gerechtelijk optreden formeel verbiedt."

De VVJ heeft daarom aangekondigd dat ze de gerechtelijke en politieke verantwoordelijken zal aanspreken over wat zij een "illegale huiszoeking" en een "misstap" noemt.

Door het gerecht in te schakelen in de hoop de identiteit te achterhalen van een klokkenluider, lijkt Veerle Heeren zich andermaal op glad ijs te begeven. Eerder deed ze dat ook al onhandig door rijkelijk laat haar excuses aan te bieden voor haar onorthodoxe vaccinatie. Of, zoals communicatie-expert Jeroen Wils liet weten:

"Sorry zeggen is niet zo gemakkelijk. Vraag maar aan burgemeester Veerle Heeren van Sint-Truiden. Ze liet zich in maart - ver voor haar beurt - vaccineren, en daar biedt ze nu haar excuses voor aan. Op zich een krachtig signaal. Want sorry zeggen is geen teken van zwakte, maar kan wijzen op lef om je ego opzij te zetten."

Wils geeft Heeren drie gouden tips als ze sorry wil zeggen:

1. Doe het op tijd. Dus: op het moment dat je beseft dat je een fout hebt gemaakt. Burgemeester Heeren beriep zich eerst een tijd op het medisch geheim, ondanks vele vragen in haar omgeving. Excuses onder druk zijn niet zo authentiek en dus minder geloofwaardig.

2. Wees persoonlijk. Praat in de ik-vorm en betrek er geen anderen bij. Veerle Heeren zei dat ze zich pas liet prikken na vele ‘suggesties’ van het vaccinatiecentrum. En dat ze een spuit kreeg ‘samen met vele vrijwilligers’. Steun zoeken door je persoonlijke fout uit te breiden naar anderen maken je excuses minder moedig, en minder eerlijk.

3. Geen ja, maar: Er is geen plaats voor vergoelijking. Heeren geeft haar fout toe, maar zegt ook dat ze niets onwettigs heeft gedaan, én dat er zo geen enkel vaccin is verloren gegaan. Dat is een sorry verpakt in een verdediging. En een gemiste kans op kwetsbaarheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.