Een resolutievoorstel van de N-VA om de positie van adviserend artsen 'neutraler' te maken, werd ingediend een halfjaar geleden en werd al een eerste keer besproken vorige week. Er zouden nu eerst enkele hoorzittingen komen.
De resolutie omschrijft de huidige rol en de pijnpunten van de huidige positie waarin de adviserend arts verkeert. Hij valt immers onder de bevoegdheid van de ziekenfondsen. Ze spelen een belangrijke rol in de ziekteverzekering en bij de erkenning van arbeidsongeschiktheid. Maar ze werken soms in moeilijke omstandigheden:
- de patiënt ziet hen vaak als boeman;
- de huisartsen zien hun interventies vaak als een bijkomende administratieve last. Denk maar aan de heisa over geneesmiddelen in hoofdstuk IV.
- tegenover de ziekenfondsen is zijn rol dubbel: hij zit tussen hamer en aambeeld (tussen de Riziv-richtlijnen maar hij moet de leden van het ziekenfonds waarvoor hij of zij werkt, service verlenen). Het ziekenfonds wordt vergoed voor elke euro dat het uitkeert voor arbeidsongeschiktheid of voor de tussenkomst op gezondheidsprestaties. Het ziekenfonds verliest met andere woorden financieel wanneer verzekerden vlugger aan het werk kunnen of gezondheidszorg niet worden vergoed omdat ze niet voldeden aan de wetgeving.
- bij de reactivering van arbeidsongeschikten, een belangrijk aandachtspunt van de huidige regering, speelt de adviserend arts nochtans een cruciale rol, maar komt er een aangepaste job voor die werkongeschikten, dan ontvangt het ziekenfonds minder administratiekosten.
Als oplossing zien de indieners van de resolutie: de adviserend artsen samenbrengen onder één dienst, gelinkt aan de instantie die de richtlijnen uitvaardigt, het Riziv. Dit voorstel van resolutie heeft tot doel de onafhankelijkheid van de adviserend artsen te waarborgen en een meer consistente en arbeidsgerichte evaluatie van arbeidsongeschiktheid tot stand te brengen, besluiten ze.
Bovendien: "Deze maatregel kost niets, vermits de verzekeringsinstellingen middelen krijgen van de overheid om de adviserend artsen te bezoldigen en deze dus mee kunnen worden overgeheveld. Deze maatregel zal leiden tot een betere afhandeling van de gezondheidszorg en een correct beheer van de ziekte- en invaliditeitsuitkeringen."
De resolutie werd ingediend door:
- Valerie VAN PEEL (N-VA)
- Jan SPOOREN (N-VA)
- Jan VERCAMMEN (N-VA)
- Renate HUFKENS (N-VA)
- Yoleen VAN CAMP (N-VA)