Recip-e: nieuwe functies en toekomstplannen

In zijn jaarrapport 2023 bespreekt Recip-e een aantal nieuwe functies die recent werden ingevoerd en blikt de organisatie vooruit naar de toekomst. Huisartsen blijven de grootste gebruikersgroep.

“We werkten het afgelopen jaar verder aan optimalisaties van functionaliteiten van elektronische farmaceutische voorschriften en brachten ook nieuwe functies naar het terrein, zoals ‘consultatie van de lijst van niet-eigen voorschriften’, een functie die erg nuttig is gebleken voor de voorschrijvers artsen”, stelt Recip-e als inleiding tot het jaarrapport 2023.

Daarnaast was er de uitbreiding van het volmachtensysteem, en werd het in 2023 mogelijk om medicatie van een patiënt door een volmachthouder te laten afhalen (via de app). “Verder maakten we ook werk van de verdere optimalisatie van het reservatiesysteem bij de apothekers en patiënten, een system dat in de toekomst wellicht naar het terrein zal komen.”

Een aantal technische optimalisaties kregen eveneens de nodige aandacht opdat het systeem ook duurzaam zou zijn voor de toekomst, luidt het nog.

Recip-e werkte verder aan de digitalisering van de verwijsvoorschriften van thuisverpleeskundige zorg, audiciens, radiologie, kinesitherapie, orthopedische technologen.

Toekomstplannen

De komende jaren blijft Recip-e verder inzetten op de optimalisatie van de dematerialisatie van de farmaceutische voorschriften en op nieuwe functionaliteiten voor de farmaceutische voorschriften, zo lezen we. “Tevens zal sterk gewerkt worden aan de introductie van een nieuwe technologische standaard die extra business opportuniteiten zal bieden, en Europese uitwisselbaarheid zal bevorderen.” Daarnaast zal Recip-e in 2024 de digitalisering van de verwijsvoorschriften verder uitbouwen.

Stijgende trend blijft

Uit de cijfers in het jaarrapport blijkt dat huisartsen nog steeds het gros uitmaken van de gebruikers van Recip-e. “Er was reeds een duidelijke stijgende trend in het aantal artsen dat elektronisch voorschrijft sinds de verplichting in januari 2020 voor geneesmiddelen. Deze tendens lijkt zich nog steeds – weliswaar beperkter – verder te zetten. Eind 2023 schrijft 85% van de actieve huisartsen en 37% van de actieve artsen-specialisten elektronisch voor.”

Verder valt op dat de Paris-applicatie vooral als back-up oplossing wordt gebruikt. Zoals u weet geeft die applicatie voorschrijvers de mogelijkheid om elektronische voorschriften aan te maken in situaties waar ze geen toegang hebben tot het patiëntendossier (bv. op huisbezoek, bij specifieke technische storingen,…) of als ze geen patiëntendossier (meer) hebben (bv. gepensioneerde artsen, artsen in de administratie,...).

“70% van de voorschrijvers die Paris gebruiken, schrijft vijf of minder voorschriften voor via de applicatie. 25% van de Paris-voorschriften worden gemaakt door huisartsen.” Een extra informatiecampagne bij voorschrijvers over de Paris-applicatie kan zinvol zijn, concludeert Recip-e.

Input van het terrein

Om de stem van de voorschrijvers ook in de toekomst voldoende te vertegenwoordigen, is Recip-e nog op zoek naar huisartsen en specialisten die willen deelnemen aan de werkgroepen. “De uitrol van de digitale verwijsvoorschriften lijkt nog verre toekomst. Maar om een duurzame en gebruiksvriendelijke toepassing te ontwikkelen, hebben we de input van het terrein nu nodig”, benadrukt apotheker Katrien Thorré, directeur van Recip-e. Geïnteresseerde artsen die willen deelnemen kunnen zich aanmelden bij hun beroepsvereniging.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.