Nieuwe maatregelen moeten sociale en financiële gevolgen voor mensen met kanker verlichten

Twee nieuwe maatregelen moeten vanaf 1 juni de sociale en financiële gevolgen verlichten voor mensen die met kanker geconfronteerd worden. Zo komt er een betere terugbetaling van tandzorg voor mensen met kanker, en betaalt de overheid tot 120 euro terug voor de aankoop van hoofdaccessoires bij haarverlies na een chemokuur of radiotherapie. ?Dat meldt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Chemotherapie of bestraling van het hoofd kan haaruitval veroorzaken die meestal tijdelijk is, maar de patiënt toch ernstig kan belasten. Vandaag bestaat al een gedeeltelijke tegemoetkoming voor de aankoop van een pruik na chemotherapie of bestraling, maar vanaf 1 juli kunnen patiënten ook kiezen voor een sjaal of hoofddeksel. Concreet zal iemand die kaal is door een k ankerbehandeling tot 120 euro kunnen terugkrijgen van het ziekenfonds, voor de aankoop van accessoires die bestemd zijn om het hoofd te bedekken. ?Op jaarbasis wordt 447.000 euro voorzien. 

De tweede maatregel komt er voor wie, ten gevolge van kanker en/of anodontie of oligodontie (de volledige of gedeeltelijke afwezigheid van tanden, red.), een complexe tandherstelling nodig heeft. Sinds 1 januari vorig jaar worden al nieuwe verstrekkingen terugbetaald, en de voorwaarden voor terugbetaling worden verder uitgebreid zodat een nieuw gebit vanaf 1 juli voor een grotere groep patiënten betaalbaar wordt. Het gaat dan om moeilijke tandherstellingen zoals metalen frame, osteogeïntegreerd implantaat, steeg, brug of kroon. Daarvoor wordt een budget van 3,9 miljoen uitgetrokken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.