Sciensano waarschuwt voor teken

Er is een hoog risico op de aanwezigheid van teken in de natuur. Daarvoor waarschuwt het gezondheidsinstituut Sciensano. De Sciensano-meter die weergeeft hoe groot het risico is op teken staat voor het eerst dit jaar in het rood. Dat duidt op een hoog risico en een piekperiode van het tekenseizoen. 

Juni is de tekenmaand bij uitstek. Normaal zijn er vooral eind mei en begin juni veel teken, maar door de vele regen waren ze wat minder actief. Door de hogere temperaturen is hun activiteit de laatste week toegenomen.

Teken zijn bloedzuigende parasieten. Meestal is een tekenbeet onschuldig, maar in sommige gevallen kan de teek drager zijn van ziektekiemen die overgedragen kunnen worden. De meest voorkomende ziekte die overgedragen wordt via een tekenbeet is Lyme borreliose, of kortweg de ziekte van Lyme.

Sciensano adviseert contact met struikgewas en hoog gras zoveel mogelijk te vermijden, gesloten schoenen en kledij te dragen die de huid zoveel mogelijk bedekt, lichtgekleurde kledij te dragen en op de blootgestelde huid een insectenwereld middel te gebruiken. Ook wordt geadviseerd om te controleren op tekenbeten en die zo snel mogelijk te verwijderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.