Premie van 1.076  euro voor elke geconventioneerde arts

De gecontesteerde enveloppe van 100 miljoen, inclusief een premie van 1.076 euro voor elke geconventioneerde  gezondheidswerker, werd maandag uiteindelijk goedgekeurd door het Verzekeringscomité, ondanks tegenstemmen. Onder meer Bvas-voorzitter Johan Blanckaert had zich hier fel tegen verzet voor het aspect 'discriminatie geconventioneerden en niet-geconventioneerden.'

Sinds enkele weken werd er gediscussieerd over de enveloppe van 100 miljoen in de begroting van de zorgverzekering om de structurele extra kosten in verband met de crisis voor volledig geconventioneerde zorgverleners te compenseren, zoals voorgesteld door het Verzekeringscomité.  

Onder meer de Franstalige ziekenhuisfederaties Unessa en Santhea stemden tegen. Gibbis onthield zich. Bvas stemde tegen, Kartel onthield zich, AADM stemde voor.  De volledig geconventioneerde arts ontvangt een premie van 1.076 euro. Dat zal een premie zijn die "persoonlijk" aan de arts wordt betaald en dus niet via de ziekenhuizen loopt. Deze bonus komt er eind 2023 of begin 2024 en betreft alleen artsen die in 2023 volledig in het akkoord zijn gestapt. 

One shot wordt structureel

De 100 miljoen zal dus alleen slaan op geconventioneerde zorgverleners en het is niet langer een crisisbijdrage, maar een structurele interventie: elk jaar zal de bonus worden toegekend. En dat zal in de budgetten voor gezondheidszorg zitten. "Artsen zullen dus uit hun honorarium moeten bijdragen aan deze premie voor geconventioneerde zorgverleners. Dat is onaanvaardbaar. Ernstig is ook dat de Algemene Raad op besluit van de minister moest instemmen met de wijziging van een one shot crisisbonus -besloten in oktober 2022- naar een terugkerende (structurele) uitkering. Het is zorgwekkend dat men zich niet aan zijn woord houdt", aldus dr. de Toeuf, erevoorzitter Bvas.

Voor dr. Gilbert Bejjani, vicevoorzitter Bvas, is de maatregel weliswaar welkom, maar "de toekenningsvoorwaarden zijn onaanvaardbaar. De voorwaarden die dit koppelen aan "doelmatige zorg" horen hier niet thuis. Er is sprake van discriminatie van partieel geconventioneerde artsen en van sommige ziekenhuisartsen.

Voor dr. Bejjani beantwoordt dit evenmin aan de redenen van sommige artsen om te deconventioneren en bestaat zelfs het risico dat sommige artsen met een gedeeltelijk akkoord in de richting van volledige deconventie gaan.

Terwijl AADM voor stemde, onthield GBO/Kartel zich. De uitleg: "Er waren enkele positieve elementen in het ingediende voorstel: de 100 miljoen is structureel, dus het bedrag zal elk jaar worden toegewezen. Het is ook een evolutieve bijdrage die in de komende jaren kan worden gewijzigd."

"Het is natuurlijk niet aanvaardbaar dat deze enveloppe alleen wordt toegewezen aan wie geconventioneerd is. Het is evenmin aanvaardbaar om de toewijzing van de 100 miljoen afhankelijk te maken van voorstellen voor doelmatige zorg. Wij willen dat deze voorstellen voor doelmatige zorg worden verduidelijkt omdat de teksten niet nauwkeurig zijn."

De onderstaande cijfers zijn indicatief, en hangen af van het aantal volledig geconventioneerde zorgverleners en het aantal dat aan de activiteitsdrempel voldoet.

> 100 miljoen geconventioneerde zorgverleners: verdeling per beroepsgroep

> 100 miljoen extra exclusief voor geconventioneerden: "Laatste woord nog niet gezegd"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.