Orde adviseert over aansprakelijkheid bij SumEHR

In symposia over eHealth kan men er niet naast kijken: de bezorgdheid over de aansprakelijkheid van de huisarts bij het gebruik van de SumEHR is groot. Het is intussen duidelijk dat Vitalink, de elektronische kluis waarin de SumEHR wordt opgeslagen, een veilige omgeving is voor de confidentialiteit van de gegevens.

 

Maar wat als er bij de zorg voor de patiënt een medisch incident plaatsvindt dat mogelijk in verband kan worden gebracht met een gegeven dat ontbreekt in de SumEHR?

De Orde van Geneesheren heeft recent een advies gepubliceerd over wat bij die gelegenheid ‘het doorsturen van een beknopt medisch dossier’ heet. Daarnaast verwijst de Orde naar het gelijktijdig ter beschikking stellen van de medicatiefiche en het overzicht van de vaccinatiestatus op het platform Vitalink.

Het advies antwoordt op de vraag: wat is de aansprakelijkheid van de arts als de patiënt bepaalde gegevens zou achterhouden of onjuiste informatie heeft aangereikt? De Orde geeft een exhaustieve opsomming van de gegevens die momenteel via Vitalink gedeeld worden:

  • de basisgegevens: naam, geboortedatum, moedertaal, enz. van de patiënt;

  • de contactgegevens van een contactpersoon in geval van nood;

  • informatie over risicofactoren (allergieën, reacties op medicatie, sociale risicofactoren, enz.);

  • een overzicht van de medische voorgeschiedenis;

  • een overzicht van actuele problemen;

  • een overzicht van de medicatie;

  • een overzicht van de vaccinaties.

Deze gegevens bestaan grotendeels uit objectieve en verifieerbare data die geëxtraheerd worden uit het patiëntendossier”, zegt de Orde. “De arts is verantwoordelijk voor het zorgvuldig bijhouden hiervan.”

Subjectieve gegevens worden door de patiënt aangereikt. De arts gaat ervan uit dat deze gegevens betrouwbaar zijn, om twee redenen: enerzijds wegens het vertrouwen dat noodzakelijk is voor een goede arts-patiëntrelatie, anderzijds wegens de medewerkingsplicht van de patiënt overeenkomstig het artikel 4 van de wet van 22 augustus 2002 betreffende de rechten van de patiënt. Bijgevolg kan een arts niet verantwoordelijk gesteld worden ingeval de patiënt de arts foutieve informatie zou aanreiken of informatie moedwillig zou verzwijgen.

Hiermee bevestigt de Orde wat juristen al vaker hebben gezegd over het gebruik van eHealth: elektronisch registreren en delen verandert niets aan de verantwoordelijkheden van arts en patiënt.

De Orde onderstreept het belang van het Vitalink-platform voor de continuïteit van de zorg. De arts speelt een belangrijke rol in het verkrijgen van de toestemming van de patiënt om deel te nemen aan het Vitalink-platform. Daarnaast moet de arts het patiëntendossier zorgvuldig bijhouden, omdat het de bron is van de gegevens die gedeeld worden.

 

Bron: nieuwsbrief Orde van Geneesheren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.