Onverantwoord aanpassen therapie: maand schorsing

Een mail van een specialist uit UZ Brussel naar de provinciale raad West-Vlaanderen bracht de bal aan het rollen in deze tuchtkwestie. Bleek dat haar behandeling met azathioprine bij een jongen van 14 met de ziekte van Crohn, afgebouwd werd door de moeder op advies van een arts, en dat zonder overleg met de behandelende specialist. Bovendien gebeurde dat medisch onverantwoord.

De patiënt in kwestie werd behandeld met infliximab (anti-TNF) en azathioprine. Hij had een ernstige groeiachterstand. Een opstoot van de ziekte leidde ertoe dat de dosis infliximab verviervoudigd werd. De arts die werd aangeklaagd, bouwde de azathioprine dus af terwijl die molecule volgens de specialist juist hielp om de antistofvorming tegen infliximab te remmen. Gevolg: de ophoging van zijn anti-TNF kost de maatschappij handenvol geld, alleen al omdat de azathioprine afgebouwd werd zonder advies.

Komt nog bij dat er in de pediatrie geen andere biologicals terugbetaald worden, argumenteerde de specialist onder meer. Enkel steroïden annex bijwerkingen blijven dan over. “Als er op die manier met deze precaire patiënten wordt omgegaan, hebben we weldra volwassenen met het lichaam van een 10-jarige”, luidde het.

Homeopathie

In de onderzoekscommissie laat de arts die wordt aangeklaagd, noteren dat hij niet weet hoe moeder en kind bij hem belandden. Hij vermoedt ‘door zijn kennis van homeopathie’. De moeder en het kind koesterden blijkbaar wantrouwen tegen de klassieke geneeskunde. Anderzijds geeft de arts toe dat hij weinig of geen ervaring heeft met de behandeling van de ziekte van Crohn bij adolescenten en dus ook niet van de medicatiecombinatie die hier wordt gebruikt. De ‘voorzichtige afbouw’ (geen stop) werd niet met de specialist doorgesproken: daarvoor legt de geconsulteerde arts de bal in het kamp van de patiënt. Wel zou hij aangeraden hebben om de opvolging in het UZ Brussel verder te zetten.

Niet mild

De ernstige context en het tuchtrechtelijk verleden van de aangeklaagde arts stemmen de raad niet tot enige mildheid. Om de arts het ontoelaatbare van zijn handelen te doen inzien en hem in de toekomst een andere houding te doen aannemen, spreekt de raad zich voor deze bewezen verklaarde deontologische tekortkoming uit voor een tuchtstraf van één maand schorsing.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.