Onbeantwoorde medische behoeften: budget stijgt met 3 miljoen in 2016

Maggie De Block benadrukt dat onder haar impuls het budget voor de procedure ‘Unmet Medical Need’ ofwel onbeantwoorde medische behoeften in 2016 stijgt van 7 naar 10 miljoen euro. Deze procedure geeft patiënten de kans sneller toegang te krijgen tot innovatieve therapieën.

Het komt voor u niet als een nieuwtje: voor bepaalde pathologieën – bijvoorbeeld pancreaskanker of primair progressieve multiple sclerose – bestaat er momenteel geen beschikbare en efficiënte behandeling. Dit soort situaties valt onder de procedure van de zogenaamde Unmet Medical Need (onbeantwoorde medische behoeften), die enkele jaren geleden in België werd ingevoerd.

Deze procedure wil het ontwikkelingsproces, het op de markt brengen en de beslissing om terug te betalen van innovatieve behandelingen versnellen. Echter niet zonder bijkomende gegevens inzake efficiëntie en veiligheid te verzamelen, om zo de patiënt die strijdt tegen een mogelijk dodelijke ziekte, sneller een therapeutische oplossing aan te reiken.

Welke tijdswinst wordt er concreet gemaakt? Farmaceutische bedrijven kunnen, door deze weg te volgen, een aanvraag tot tegemoetkoming voor een nieuwe behandeling indienen zes maanden voor de registratie bij het Europees Geneesmiddelenbureau, legt het kabinet-De Block uit. Dat betekent voor de patiënten dat ze twee jaar sneller toegang tot de innovaties krijgen dan wanneer de standaardweg wordt gevolgd.

De behandelingen die in aanmerking komen voor deze speciale procedure worden bepaald aan de hand van verschillende criteria (de indicatie, het eventueel bestaan van therapeutische alternatieven, de impact op de levensverwachting en de levenskwaliteit, de zeldzaamheid van de pathologie, de sociale kwetsbaarheid en de maatschappelijke impact). De medische behoeften worden vervolgens gerangschikt in functie van hun prioriteitsgraad. Een “Commissie voor advies in geval van tijdelijke tegemoetkoming voor het gebruik van een geneesmiddel” (CATT) evalueert de aanvraag. “Krijgt de aanvraag een positieve evaluatie dan wordt een bijdrage van maximaal 20.000 euro per jaar per patiënt toegekend”, legt de voogdijminister uit. “Patiënten met een pathologie die overeenstemt met de specifieke indicaties uit de aanvraag komen in aanmerking voor deze behandeling, op voorwaarde dat ze een positief advies krijgen van hun behandelende arts en dat ze hun geïnformeerde toestemming hebben gegeven. Tijdens de behandeling kunnen ze rekenen op een nauwgezette opvolging.”

Maggie De Block benadrukt in haar communicatie dat de patiënt niets uit eigen zak moet bijleggen. Het bijkomende budget helpt de farmaceutische industrie wel om verder onderzoek te blijven doen naar innovatieve geneesmiddelen. Het is een aanmoediging van R&D.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.