Personen met ernstige psychiatrische ziekten zoals psychose lopen verhoogd medisch risico bij Covid-19 en moeten daarom expliciet op de medische prioriteitenlijst voor een vaccin. Dat zeggen onderzoekers van de vijf belangrijkste Europese organisaties voor psychiatrie in een nieuw wetenschappelijk artikel. "Deze patiënten lopen dubbel zoveel kans om in het ziekenhuis opgenomen te worden en te overlijden."
De onderzoekers bekeken de strategie voor de vaccinatiecampagne in twintig landen en kwamen tot de vaststelling dan alleen Nederland, Duitsland, Denemarken en het VK prioriteit geven aan personen met ernstige psychotische ziekten. Het gaat daarbij om aandoeningen als psychose of ernstige stemmingsproblemen.
"Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze patiënten ruim twee keer zoveel kans hebben om te overlijden", zegt hoofdauteur van het artikel Livia De Picker (foto), verbonden aan de UAntwerpen en het Universitair Psychiatrisch Centrum in Duffel. "Wij vinden het dan ook verontrustend dat de grote meerderheid van de onderzochte landen in hun vaccinatiestrategie geen enkele melding maakt van psychiatrie of psychische stoornissen."
Stigmatiserend
In België gaf de Hoge Gezondheidsraad wel aandacht aan mensen met psychiatrische aandoeningen in haar advies over de prioriteitengroepen, maar volgens De Picker ging dit advies uit van verkeerde en zelfs ronduit stigmatiserende ideeën over deze patiëntengroep.
"De raad ging ervan uit dat deze mensen al bereikt zouden worden via de prioritaire vaccinatie voor personen die in een instelling verblijven, wat niet klopt. Tegenwoordig leven de meeste mensen met ernstige psychische stoornissen in de gemeenschap."
Beschamend
De onderzoekers komen tot de ontnuchterende vaststelling dat alleen Nederland, Duitsland, Denemarken en het VK prioriteit geven aan personen met ernstige psychiatrische ziekten, zoals psychose en ernstige stemmingsproblemen, die een verhoogd medisch risico lopen bij COVID-19. Een artikel over hun onderzoek wordt gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Lancet Psychiatry.
Livia De Picker: "Ook Frankrijk heeft trouwens, in reactie op ons werk, aangekondigd dat te zullen gaan doen. Het zou echt beschamend zijn als ons land hierin achterblijft."
Ook Inge Vervotte, voorzitter dagelijks bestuur bij zorgnetwerk Emmaüs, vindt dat er meer aandacht gegeven moet worden aan geestelijke gezondheid.
"Iedereen maakt zich zorgen over de toename van psychische problemen die zal volgen op de Covid-epidemie. Maar veel personen die al ernstige psychische problemen hebben, zullen deze problemen eerder en waarschijnlijk ernstiger doormaken. Er is substantieel bewijs van de schade die patiënten in de geestelijke gezondheidszorg lijden als gevolg van de pandemie. Wij vragen gepaste acties voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen."
Severe mental illness and European COVID-19 vaccination strategies