Mensen die getroffen worden door 'long covid' zullen financieel beschermd zijn door het systeem van de maximumfactuur. Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke aan Knack.
Minstens 10 procent van de COVID-19-patiënten kampt drie maanden na de besmetting nog altijd met klachten. 'Long covid' heet hun aandoening. De klachten zijn onder meer extreme vermoeidheid, kortademigheid, 'brain fog', concentratiestoornissen en spierpijn.
"We beseffen niet genoeg dat mensen soms nog vele maanden lijden onder de gevolgen van een COVID-19-besmetting", zegt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). "Hun gezondheidsproblemen hebben ook impact op hun gezin, hun werk, hun bedrijf. Dat wordt nog altijd onderschat."
De minister voegt daar aan toe dat mensen die medische kosten opstapelen wegens aanhoudende problemen door een COVID-besmetting, ook beschermd zullen worden door de maximumfactuur. Door die maximumfactuur hoeven gezinnen jaarlijks nooit meer dan een bepaald maximumbedrag aan medische kosten uit te geven.
Volgens Vandenbroucke zullen de gemeenschappen bovendien de bestaande revalidatieprogramma's waar die patiënten een beroep op kunnen doen, in kaart brengen. "Die informatie zullen we hun ter beschikking stellen zodat ze goed weten waar ze terechtkunnen", zegt hij.
"Maar het grootste probleem is dat we vandaag eigenlijk nog niet weten wat de beste medische praktijken in het geval van langdurige ziekte na een covid-besmetting zijn. Daarom hebben we net een opdracht toegekend aan een onderzoeksconsortium onder leiding van de KU Leuven. Die onderzoekers zullen een evidence based-richtlijn uitwerken voor de opvolging en revalidatie van die groep in de eerstelijnsgezondheidszorg. Ook de patiëntenverenigingen zullen daarbij worden betrokken. Als dat onderzoek is afgerond, zullen we al een stuk verder staan."