Kringen ongerust over black-out

In een brief aan de provinciegouverneurs uit de Federale Raad voor de Huisartsenkringen zijn ongerustheid over een mogelijke stroomonderbreking.

 

Komen we de winter door zonder elektriciteitsonderbrekingen in bepaalde zones van het land? De vraag houdt de publieke opinie al een ruime tijd bezig. Zolang de winter niet ongenadig hard toeslaat, ziet het er goed uit. Maar dat kan snel kenteren wanneer de temperatuur voor langere tijd diep onder het vriespunt daalt. Wanneer men het over de mogelijke schadelijke gevolgen van een stroomuitval heeft,  kijkt men meestal naar de industrie, maar ook naar de ziekenhuizen.

Onlangs kwamen de mogelijke stroomonderbrekingen ook ter sprake tijdens een vergadering van de Federale Raad voor de Huisartsenkringen (FRHAK). De vertegenwoordigers van de huisartsenkringen zien in de zorgsector immers niet alleen problemen voor ziekenhuizen of andere zorginstellingen, maar ook voor de huisartsen. In een brief aan de provinciegouverneurs van het land uitten de kringverantwoordelijken hun bezorgdheid over de mogelijke medische gevolgen van een stroomonderbreking voor de patiënten en de huisartsenpraktijken.

Wat de patiënten betreft verwijst de FRHAK onder meer naar patiënten die ‘stroomafhankelijk’ zijn omdat ze zuurstof nodig hebben, beademd worden met een respirator of geholpen worden via teletoezicht. Ook gemotoriseerde mensen met een handicap die in een appartementsgebouw leven, komen mogelijk in de problemen. Maar ook de werking van de huisartsen en hun kringen zou danig verstoord kunnen worden. Hoe moeten de dringende oproepen van de wachtarts worden behandeld? Hoe kan de wachtarts de oproepen ontvangen wanneer de zendmasten voor gsm’s uitvallen? Hoe kan de wachtarts in dergelijke omstandigheden de opvolging van dringende oproepen verzekeren? Hoe kan de huisarts een kwaliteitsvolle raadpleging houden wanneer hij niet beschikt over licht en geen toegang heeft tot het elektronisch medisch dossier van de patiënt. Vragen waarop de FRHAK graag een antwoord zou krijgen van de provinciegouverneurs.

Daarom vraagt de federale raad dat de lokale huisartsenkringen worden betrokken bij de noodplannen die worden opgesteld door de provinciale Medische Commissie en de burgemeesters van de gemeenten die een black-out te vrezen hebben. De Federale Raad voor de Huisartsenkringen garandeert dat de huisartsenkringen ter beschikking staan van de gemeentelijke en provinciale overheden om hun rol op te nemen binnen een actieplan dat door middel van voorafgaand overleg werd vastgelegd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.