Huisartsen, eis eens iets van ziekenhuizen

Op 20 februari organiseerde Domus Medica een kringopleiding eHealth en EMD, maar er kwamen niet alleen technische aspecten aan bod. Dr. Herwig Van Pottelbergh (kennisdomein ICT, Domus Medica) zette de kringen aan tot een strijdvaardige houding: de huisarts moet zijn plaats in het landschap van de elektronische gegevensdeling opvorderen.

Kringen zullen steeds meer moeten investeren in onderhandelingen met ziekenhuizen”, zegt dr. Herwig Van Pottelbergh. “Eén van de punten op de agenda is het correcte gebruik van eHealth, om een betere communicatie tussen de lijnen tot stand te brengen. Belangrijk hierbij is dat kringen de krachten bundelen. We maken tot nog toe vaak de fout om in verdeelde slagorde naar de ziekenhuizen te stappen, iedere kring met zijn eigen vragen.

Wat moeten huisartsen ziekenhuizen vragen op het vlak van elektronische communicatie? In eerste instantie dat de GMD-houdende huisarts systematisch een elektronisch verslag krijgt voor iedere patiënt die zich op de spoeddienst aanmeldt. “Bij ons in het Brusselse – een moeilijke regio – werkt dat prima”, aldus dr. Van Pottelbergh. “Voor bijna iedere patiënt krijgt de huisarts een verslag.”

Een ander belangrijk streefdoel is het gebruik van Sumehr’s op de spoeddienst. “Dat is een punt waarop we moeten aandringen. Ziekenhuizen nemen ten opzichte van huisartsen nog te veel een paternalistische houding aan. Wij krijgen wel verslagen vanuit ziekenhuizen, maar andersom worden onze gegevens in het ziekenhuis niet gelezen. Kringen moeten eisen dat er hierin verandering komt. Het raadplegen van Vaccinet is een must, om te vermijden dat iemand voor de vijfde keer in vijf jaar een vaccin tegen tetanus krijgt, telkens als hij op de spoed komt – dat zijn situaties die je écht in de praktijk ziet.

En dan is er nog het probleem van de bereikbaarheid van specialisten in het ziekenhuis. Verschillende EMD-pakketten zijn volledig klaar om de huisarts een elektronische verwijsbrief te laten sturen naar een specialist op zijn privépraktijk en naar dezelfde specialist in het ziekenhuis. Maar er bestaat geen dispatchsysteem in het ziekenhuis.

Huisartsen moeten er bij de ziekenhuizen op aandringen dat ze naast documenten ook beeldvorming en resultaten van technisch onderzoek doorsturen. Beeldvorming en resultaten van technisch onderzoek moeten apart beschikbaar worden besteld, omdat huisartsen deze documenten in het EMD gefragmenteerd en geordend opslaan. Dat maakt het mogelijk een onderzoek dat in één ziekenhuis heeft plaatsgevonden, afzonderlijk naar een ander ziekenhuis te verzenden, als de patiënt daar in behandeling gaat.

Ziekenhuizen moeten documenten voor de huisarts toegankelijk maken via een push-systeem en niet via een pull-systeem. “Het preferentieel hanteren van het pull-systeem is andermaal een voorbeeld van de paternalistische houding die ziekenhuizen aannemen ten opzichte van de huisarts”, commentarieert Herwig Van Pottelbergh. “Wij huisartsen worden geacht documenten zelf af te halen op de hubs. Kringen mogen zoiets niet aanvaarden. Documenten moeten ons automatisch bereiken. Als we het potentieel van de Sumehr volwaardig tot uiting willen brengen, dan moeten we alle informatie krijgen, in plaats van ze zelf te gaan zoeken. Het is onontbeerlijk dat ziekenhuizen en individuele specialisten eHealthBox in gebruik nemen.

Ten slotte zal er ook met privélaboratoria moeten worden onderhandeld. Er komt dit jaar een nieuwe codering voor labresultaten. Laboratoria van ziekenhuizen zullen deze mappen met de oudere codering. Dat is nodig, anders kan men niet meer teruggaan naar labresultaten die nog met de oudere codering opgeslagen werden. “Maar privélaboratoria zijn niet allemaal geneigd om een mapping door te voeren”, waarschuwt dr. Van Pottelbergh. “Ook hier moeten de huisartsen op hun strepen staan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.