Om suïcide op een speelse manier bespreekbaar te maken, bedacht de Nederlandse huisarts Wil Witting tijdens zijn opleiding tot kaderhuisarts ggz een spel van 110 kaarten. Dat meldt vakblad Medisch Contact in een recent artikel op de eigen site. Op de kaartjes staan onder meer stemmingen, preventieve maatregelen… en moordwapens. Een gegeven dat toch even doet fronsen. Medi-Sfeer vroeg een commentaar aan prof. Gwendolyn Portzky, coördinator van de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek, Universiteit Gent.
“Het artikel is natuurlijk zeer bondig”, zegt prof. Portzky. “Maar wat ik lees, is reden tot grote bezorgdheid.” De Gentse professor geeft in eerste instantie aan dat suïcidepreventie moet gebaseerd zijn op methoden waarvan de doeltreffendheid wetenschappelijk bewezen is. Instrumenten moeten via RCT getest worden voor men ze verspreidt, om uit te sluiten dat er schadelijke effecten aan verbonden zijn. “Dat is misschien in dit geval allemaal gebeurd, maar het staat niet in het artikel”, kadert ze.
Los daarvan is het gebruik van kaarten met moordwapens een zorgwekkend gegeven: “Informatie geven over suïcidemethoden kan risicovol zijn bij iemand die al suïcidegedachten heeft. Uiteraard gaan wij wel bij onze patiënten in therapie – tijdens één-op-één-gesprekken – na of ze al aan een methode gedacht hebben. Maar we drukken de media en de theatermakers op het hart niet uit te wijden over suïcidemethodes. Als je suïcidale jongere te veel met dat soort informatie in contact brengt, riskeer je dat er copycat-gedrag optreedt: de jongere haalt juist inspiratie uit wat hem voorgehouden wordt.”
Het meest verbazingwekkende is voor Gwendolyn Portzky nog de manier waarop de winnaar aangeduid wordt: wie het eerst zelfmoord pleegt, wint het spel. “Ik zou nog begrijpen dat er winnaars worden aangeduid als de zelfmoordgedachten verdwijnen. Maar wat er nu staat, kan ik niet rijmen met preventie.”
Het klopt dat suïcide in het kader van preventie bespreekbaar moet worden gemaakt. En dat er in dat verband nog altijd een taboe moet worden doorbroken. “Maar ik denk wel dat er daarvoor andere methoden zijn”, concludeert de suïcide-expert.