De huisartsen zullen binnenkort een brief krijgen, waarmee het Riziv de gegevens over de zorgtrajecten opvraagt. Het veldwerk moet op die vraag ingaan vóór 31 december van dit jaar. Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting beantwoordt de FAQ’s.
“De chaotische omstandigheden waarin het project ACHIL verliep, waren niet voor herhaling vatbaar”, zegt dr. Hueting. “Daarom hebben we er vanuit het Kartel voor gepleit dat het schrijven pas zou vertrekken als de softwarepakketten klaar zijn voor een adequaat gegevenstransfer. De softwareleveranciers garanderen dat iedereen vóór de deadline de nodige gegevens zal kunnen versturen. Dit moet een modelinzameling worden, die de artsen vertrouwen inboezemt.”
De bedoeling is in eerste instantie een globale analyse te maken, die moet uitwijzen of patiënten opgenomen in een zorgtraject het beter maken dan de controlepopulatie.
Bezorgdheden
Dr. Hueting anticipeert op een aantal bezorgdheden die in dit verband zouden kunnen reizen:
- Er worden geen gegevens uit het EMD geëxtraheerd zonder medeweten van de beherende arts. De arts zal wel degelijk op de knop moeten drukken om het transfer op gang te brengen.
- Het verzamelen van de gegevens uit het EMD vergt geen extra werk van de huisarts. Als er correct gecodeerd is, worden de juiste gegevens automatisch geëxtraheerd.
- De procedure is bekeken door de privacy-commissie en de gegevensanalyse gebeurt anoniem, zowel voor de arts als voor de patiënt. De gegevens komen terecht bij het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, maar een trusted third party vrijwaart de anonimiteit. Mochten er gegevens ontbreken, dan zal de trusted third party contact opnemen met de betrokken arts om de gegevens op te vragen.
- De ziekenfondsen zullen iedere arts een lijst bezorgen van hun leden die bij hem in een zorgtraject zitten, met telkens de datum van opstart. Niet alle EMD-pakketten kunnen immers een dergelijke lijst opstellen.
Benchmarking
Iedere arts zal achteraf een geïndividualiseerde feedback krijgen voor benchmarking. Langs die weg kan hij bijvoorbeeld nagaan of hij alle interventies uitvoert zoals die in het zorgtraject voorzien zijn, met een vergelijking ten opzichte van het gemiddelde. “Die gegevens kunnen alleen door de arts zelf geraadpleegd worden”, benadrukt Reinier Hueting.
En tot slot…
Nog een paar praktische gegevens:
- De arts zal ook een brief krijgen die hij de patiënt kan overhandigen om te garanderen dat de procedure volledig geanonimiseerd verloopt. Dat staat ook al in het contract dat de patiënt heeft ondertekend bij de opstart van het zorgtraject. De brief is dus als herinnering bedoeld.
- De arts krijgt geen extra vergoeding voor het versturen van de gegevens. Via het contract van het zorgtraject heeft hij zich immers van meet af aan tot het beschikbaar stellen van de gegevens verbonden. Vergoeding voor zijn tussenkomst zit dus vervat in het honorarium voor het opstarten van het zorgtraject.
- De ziekenfondsen krijgen een lijst van artsen die niet gereageerd hebben. Momenteel is niet duidelijk of er bij nalatigheid een sanctie wordt toegepast.