Een menigte vervuld van emoties op uitvaart dr. Roelandt

Honderden mensen zijn zaterdag samengestroomd bij het crematorium van Brugge om een laatste hulde te brengen aan dr. Patrik Roelandt. De naasten en intieme vrienden van de overledene werden bijgestaan door patiënten en collega’s uit het hele land.

De Orde van Artsen, waar dr. Patrik Roelandt actief was, had een aanzienlijke delegatie gestuurd. Domus Medica, het Kartel en de Bvas waren zeer zichtbaar aanwezig. Maar ook uit het Franstalige landsgedeelte kwamen de voorzitter van het Fag (de koepel van de Franstalige huisartsenkringen), de voorzitter van de intussen opgedoekte Federale Raad van Kringen en de vertegenwoordigers van verschillende Waalse kringen hun respect betuigen. 

Dr. Lieven Wostyn, anesthesist in Roeselare en zelf ooit voorzitter van de provinciale raad West-Vlaanderen, sprak hartverwarmende woorden: “Een in memoriam van één bladzijde uitspreken heeft natuurlijk tekortkomingen, hoe kan men immers een goed leven in een paar regels samenvatten? Men doet de overledene en de nabestaanden altijd tekort.” […] “Dr. Roelandt is zonder enige overdrijving de man die in Vlaanderen het meest voor de huisartsgeneeskunde gedaan én bereikt heeft. Cumulatief: gedaan en bereikt. Als voorzitter van de Unie van huisartsenkringen heeft hij de kringen een wettelijke verankering gegeven. Hij was immers de grote pleitbezorger voor de erkenning van de huisartsenkring. Het KB over de werking en de taakomschrijving van de huisartsenkring was hiervan een bekroning.”

Minister kort door de bocht

Niet alle overwegingen waren even mild. Dr. Luc De Keyser hekelde als vriend van de overledene het bondige commentaar van minister De Block, waarin ze artsen aanspoort ‘waakzamer’ te zijn. De spreker kreeg een luid applaus. “Misschien wil onze beroepsgroep de minister wel duidelijk maken dat ze ons niet zomaar mag zeggen dat we moeten oppassen”, zegt GBO-voorzitter Paul De Muynck als hij nakaart met Medi-Sfeer. “Kijk maar naar de coalitie die de Waalse en Vlaamse kringen samen met de syndicaten hebben gevormd toen het budget van de wachtposten bevroren werd. Zullen we misschien eens met z’n allen naar het kabinet stappen en maatregelen vragen om onze veiligheid te garanderen? Een dergelijk initiatief bestaat momenteel nog niet, maar ik ben zinnens een voorstel te doen…” 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.