Gezondheidszorg is een extreem complexe materie geworden. Een uitdaging die de leidende hand van een bijzonder bekwame manager vereist. Van artsen werd lang gedacht dat ze als 'genezers' niet geschikt waren voor een leidinggevende functie. Maar daar komt nu verandering in. De focus op patiëntgerichte zorg en de doeltreffendheid van het ziekenhuiswezen zorgt ervoor dat artsen deze functie nu wel perfect invullen.
Volgens de ranking van het US News and World Report (USNWR) is Mayo Clinic het beste ziekenhuis in de Verenigde Staten, gevolgd door Cleveland Clinic. Aan het hoofd van deze twee ziekenhuizen staat telkens een hooggekwalificeerde arts. Een studie uit 2011 analyseerde de algemeen directeurs van de 100 beste ziekenhuizen volgens het USNWR in drie medische sleuteldomeinen (kanker, spijsverteringsstoornissen en hart- en vaatziekten) en ging na of ziekenhuizen hoger gerangschikt staan als ze worden geleid door een artsen opgeleid tot manager of door een professional die geen arts is?
Uit de analyse bleek dat de scores voor ziekenhuiskwaliteit ongeveer 25% hoger liggen bij ziekenhuizen met een arts aan het hoofd dan bij degene die worden geleid door een niet-arts. Een besluit dat wordt bevestigd in andere studies: een afscheiding tussen klinische vaardigheden en managementcompetenties leidt in ziekenhuizen tot een minder goed beheer. Op de website van Mayo Clinic staat dat het ziekenhuis wordt geleid door artsen omdat ze zo hun volle aandacht kunnen blijven richten op hun hoofddoel: patiëntenzorg.
Wie het glas eerder half leeg ziet, zal wellicht opmerken dat dit niet noodzakelijk geldt voor België. Maar waarom zou dat zo niet zijn?
Bron: Harvard Business Review