Eén week na het begin van de heisa rond eAttest blijkt de ongerustheid bij huisartsen niet helemaal unaniem te zijn. De minister had in de loop van de week sussende tweets uitgestuurd. Sommigen namen er geen vrede mee, anderen hadden ze blijkbaar niet nodig.
Begin vorige week maanden de syndicaten hun leden aan het gebruik van eAttest op te schorten. Het EMD levert immers een Excel-bestand aan als fiscaal bewijs. Naar aanleiding van vragen vanuit het werkveld was er ongerustheid ontstaan over de fiscale geldigheid van een dergelijk document.
Minister De Block reageerde dat er een geldig afschrift van ieder attest bestaat in het EMD. Dat wisten de correspondenten van Medi-Sfeer ook al. En toch mocht dat geen troost blijken. De artsen hopen op een overzichtelijk document dat de fiscus met een gerust hart kan worden voorgelegd. Als men ieder attest apart in het GMD moet bekijken, gaat men terug naar de situatie van de ‘boekjes’, zonder de in beslag genomen ruimte in de archiefkamer. Hoe dan ook, minister De Block gaf aan dat men het digitale attest rustig verder mag gebruiken.
Op de sociale media was de situatie aanleiding voor een aantal kwade uitlatingen aan het adres van de minister en andere instanties die eHealth mee beheren.
Niet iedereen deelt dat misnoegen. Een arts merkte op dat er geen fundamenteel verschil bestaat tussen de registratie van de prestaties binnen de regeling derde-betaler, dus via eFac, en de registratie van eAttest. Er werd zelfs verwezen naar electorale stemmingmakerij vanuit de syndicaten. Voor een andere correspondent was de hele situatie aanleiding om nog eens een veralgemeende regeling derde-betaler voor te stellen.
Desondanks meldde medicomut-voorzitter Jo De Cock dat er nog besprekingen met de FOD Financiën aan de gang zijn. Is er dan toch een reden voor overleg?
eAttest houdt geen enkel verhouding met toegankelijkheid ook niet met betaalbaarheid!Niet met derdebetalingsverordening gekoppeld.Dus patiënt niet beschadigd.Het is stipt gelijk aan papier getuigschrift voor verstrekte hulp maar geen kopij voor fiscus,dus risicos voor arts.
— jacques de Toeuf (@j_detoeuf) March 23, 2018
Niet akkoord. Er bestaan wél een copy, nl bij de #ziekenfondsen. Nu worden niet prestatiegebonden #inkomen vanuit ziekenfondsen ook al aan #fiscus geleverd. Ik begrijp die heisa écht niet!
— De Munck Michel (@theharleydoc) 24 maart 2018
Dan was alles van inkomsten via efact (1 en 4€) toch óók al niet fiscaal correct?! Wij doen ook gewoon verder , en dat “ze” het maar snel oplossen. Daarnet nog folders en poster toegekregen om #eattest te promoten ..
— Stephanie (@stephalania) 22 maart 2018
Probleem is steeds zelfde. Men lanceert allerlei e-toepassingen die onvoldoende werken en men ‘test’ op kap van #huisarts: tijdverlies, frustratie. Dus ook ten koste #patient
— Steven Haesaert (@StevenHaesaert) 22 maart 2018
We geloven in het systeem maar mag voor huisartsen geen fiscaal moeras zijn. Snelle duidelijkheid van @FODFinancien had dit kunnen vermijden.
— Roel Van Giel (@roelvangiel) 21 maart 2018