Op de infoavond van eerstelijnszone Dender (22 juni) konden we vaststellen dat bepaalde deelgemeenten in de ELZ worden opgenomen, hoewel ze aangesloten zijn bij een kring die buiten de ELZ ligt. Deze schikking roept kanttekeningen op. Medi-Sfeer ging te rade bij Domus Medica.
Ter herinnering, één van de voorbeelden die we in een vorig artikel aanhaalden. Lebbeke stapt mee in ELZ Dender. Daarom wordt ook Wieze in de ELZ opgenomen, want het is een deelgemeente van Lebbeke. Minister Vandeurzen vraagt immers dat de gemeentegrenzen gerespecteerd worden bij het uittekenen van de ELZ’s. Maar de huisartsen van Wieze zijn aangesloten bij de huisartsenkring van Aalst, en niet bij de Dendermondse kring Vehamed, die overigens het grootste deel van de ELZ afdekt.
Er bestaan binnen het project nog twee voorbeelden van een soortgelijke overlap. De projectleiders melden dat het in totaal over een klein aantal artsen gaat, voor wie de situatie geen belemmering vormt. Maar toch: geïntegreerde zorg opzetten met één netwerk en de wachtdienst opnemen met een ander netwerk, is dat niet wat complex? Door hun werk in de wachtpost zijn de betrokken artsen intussen beter vertrouwd met collega’s die niet binnen hun ELZ werken.
Bij Domus Medica merkt men op dat dit soort overlap niet alleen bestaat bij huisartsen, maar ook bij apothekers en tandartsen. Apothekers, bijvoorbeeld, bepalen hun wachtgebieden op basis van aanrijtijden. Maar, zo voegt Gert Merckx (kennisdomein kringen) eraan toe: "We staan wel achter het concept om de kringgebieden van de verschillende zorgverleners (dus ook kringen van kinesitherapeuten, apothekers, verpleegkundigen) zoveel mogelijk te laten samen vallen met de eerstelijnszones.”
Domus Medica ziet verschillende mogelijkheden. De eenvoudigste formule is dat 1 kring samenvalt met 1 ELZ. Maar ook twee kleinere kringen (bijvoorbeeld 40.000 inwoners) kunnen samen een ELZ vormen en hiermee qua grondgebied perfect samenvallen. In dat geval lijkt het logisch dat die twee kringen dan meer en meer gaan samenwerken en op termijn misschien fusioneren tot 1 kring. Andersom kan één grotere kring 2 of 3 eerstelijnszones omvatten, andermaal met een perfecte territoriale overlap. “Een grote kring moet dus zeker niet splitsen omdat we eerstelijnszones gaan vormen”, benadrukt Gert Merckx.
De herziening van de kringgrenzen zal allicht enig overleg via het kringloket vergen. Maar Domus-voorzitter Roel Van Giel denkt ook dat een andere evolutie de zaken kan doen opschieten: “De indeling van de wachtgebieden zal in de toekomst wat verschuiven naarmate er meer wachtposten komen.”
> Uw mening geven? Reageren? Het debat gaat verder op @MediSfeer