Diabetespas ruimt plaats voor ‘Opvolging van patiënt met diabetes type 2’

Het medicomut-akkoord 2016-2017 bepaalt dat er een zorgmodel ‘Opvolging van de patiënt met diabetes type 2’ komt. Een andere benaming hiervoor is ‘pretraject diabetes’. De maatregel beoogt een vroegtijdige omkadering van patiënten met diabetes type 2 die niet in een zorgtraject of in een conventie opgenomen zijn.

Het nieuwe model vervangt sinds 1 februari 2016 de diabetespas, die verdwijnt. Het Riziv heeft de omschrijving van verstrekking 102852 aangepast. Om dit nomenclatuurnummer te gebruiken moet men GMD-houder van de patiënt zijn of in een groepspraktijk werken waar een collega GMD-houder van de patiënt is. Hiervoor is een honorarium van 20 euro uitgetrokken. Nieuwe diabetespassen mogen niet meer worden uitgereikt, maar patiënten die er al één hadden op 1 februari mogen die gebruiken tot 31 december 2017.

Wat wordt er van de huisarts verwacht?

Van de huisarts die 102852 attesteert, verwacht het Riziv een aantal interventies. Naast de diagnose moeten de volgende follow-upgegevens verzameld en in het GMD opgetekend worden:

  • levensstijl (rookstop, levensstijl, lichaamsbeweging);

  • klinische parameters (BMI, bloeddruk, evaluatie van het risico op voetwonden);

  • biologische parameters (HbA1c, lipidenbalans, serumcreatinine, microalbuminurie);

  • aanvraag oogheelkundig onderzoek.

Voor de metingen en onderzoeken wordt er een tijdstip aangegeven: de bloeddruk moet bijvoorbeeld gemeten worden 6 maanden na de laatste inschrijving in het voortraject. Het volledige zorgprotocol (alsook verdere gegevens over het nieuwe zorgmodel) kunt u hier raadplegen. Daarnaast moet de huisarts doelgerichte zorg aanbieden, gebaseerd op de evidence-based aanbevelingen voor goede praktijkvoering. Hij moet individuele doelstellingen met de patiënt bespreken en ze noteren in het GMD.

De taak van de huisarts in het zorgtraject zal in de toekomst worden uitgebreid. Vermoedelijk vanaf 2017 zal de huisarts zich moeten verbinden tot het nemen van twee extra maatregelen:

  • multidisciplinaire samenwerking met gegevensuitwisseling;

  • de patiënten toegang verlenen tot educatie en bewegingsadvies.

Voedingsadvies en podologie

Patiënten die in het pretraject opgenomen zijn, hebben recht op voedingsadvies en podologisch advies als dat door de huisarts wordt voorgeschreven. Het gaat om:

  • individuele evaluatie en/of interventie door een diëtist (nomenclatuurnummer 771131), maximaal 2 maal per jaar;

  • individueel podologisch onderzoek of podologische behandeling (nomenclatuurnummer 771153), maximaal 2 maal per jaar voor risicopatiënten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.