Brengen asielzoekers besmettelijke ziekten mee?

Te midden van de indrukwekkende instroom van vluchtelingen in Europa, rijst de vraag of deze mensen besmettelijke ziekten, zoals mazelen en polio, naar onze streken meebrengen. Net deze week liep aan de Universiteit Antwerpen een congres over toegang tot vaccinatie. 

Op het congres spraken talrijke internationale experts. Vaccinatie bij vluchtelingen kreeg bijzondere aandacht. Professor Pierre Van Damme (VAXINFECTIO, Universiteit Antwerpen): “In Zweden controleert men systematisch de vaccinatiestatus van de vluchtelingen en asielzoekers op het moment dat ze het land betreden. Dat gebeurt aan de hand van de vaccinatiekaart. Op die manier hebben de Zweden vastgesteld dat bij ongeveer 6% de vaccinatie moet worden bijgewerkt. Ze bieden vluchtelingen en asielzoekers gratis vaccinatie tegen polio en mazelen aan.”

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft intussen geruststellend gereageerd op vragen rond het risico van ziekten zoals ebola of MERS. “Er bestaat geen systematisch verband tussen migratie en de import van besmettelijke ziekten”, zegt Zsuzsanna Jacab, directeur van de WGO Regio Europa. “De ervaring leert dat exotische besmettelijke ziekten worden geïmporteerd door reizigers en zorgverleners, veeleer dan door migranten.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.