Belgische richtlijn voor aanpak van gonorroe, syfilis en chlamydia

Het aantal seksueel overdraagbare infecties (SOI’s) neemt onrustwekkend toe in België, net als in de rest van de wereld. Chlamydia, gonorroe en syfilis zijn daarbij de sterkste stijgers. Door de toenemende antibioticaresistentie wordt het ook steeds moeilijker om ze te behandelen.

In samenwerking met clinici, wetenschappers en patiëntenverenigingen ontwikkelde het KCE de eerste Belgische richtlijn voor de diagnose en behandeling van gonorroe en syfilis, een primeur voor ons land.

De richtlijn, vooral voor huisartsen, moet de opsporing en aanpak van deze infecties uniform en wetenschappelijk onderbouwen. Er komt ook een gratis online tool om huisartsen te begeleiden bij het ter sprake brengen van seksuele gezondheid.

Chlamydia wordt het vaakst vastgesteld bij jonge vrouwen en is goed voor de helft van de nieuwe SOI’s. Gonorroe, beter bekend als ‘druiper’, en syfilis komen meestal voor bij mannen die seks hebben met mannen.

De aandoeningen geven lang geen klachten, en worden daarom vaak laat of zelfs niet opgemerkt. Daardoor worden de besmette personen niet behandeld en dragen ze de infectie nietsvermoedend over op hun seksuele partner(s). De aandoeningen kunnen worden behandeld met antibiotica, maar door de toenemende antibioticaresistentie, veroorzaakt door een onverantwoord gebruik, wordt het steeds moeilijker om ze onder controle te houden. Daarom dringt de WGO aan op klinische richtlijnen.

Belgische primeur

Het KCE ontwikkelde een richtlijn voor de diagnose en behandeling van gonorroe en syfilis, vooral voor huisartsen. De aanpak van chlamydia zal aan bod komen in de richtlijn van de Werkgroep ‘Ontwikkeling Richtlijnen Eerste Lijn’, die deel uitmaakt van het federale Evidence Based Practice Netwerk.

De bedoeling is om allereerst SOI’s tijdig op te sporen. Dat door met alle patiënten te spreken over seksuele gezondheid, ook met wie op het eerste gezicht niet tot een risicogroep behoort. De huisarts kan dan, indien aangewezen, een test aanbieden. Vervolgens moeten de patiënten met een infectie een gepaste behandeling krijgen, én moet(en) hun (vroegere) partner(s) worden ingelicht.

Gratis online tool op komst

Maar hier stopt het werk niet, want momenteel werkt het KCE aan een gratis online tool voor de aanpak van gonorroe, syfilis en chlamydia. Het moet de huisarts tijdens de consultatie helpen bij het ter sprake brengen van SOI’s, en bij testen, behandelen en opvolgen van de patiënten en hun partner. Deze tool wordt beschikbaar in de komende maanden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.