Behoud van het lissage-systeem goed nieuws voor Franstalige studenten

De quota aan het einde van het eerste jaar geneeskunde zullen volgend jaar niet verlaagd worden. Het Franstalig interuniversitair comité van de studenten geneeskunde (CIUM), dat het nieuws bekendmaakte, is erg opgetogen. Het ziet er een positief signaal voor de toekomst in. “Het geeft echt ademruimte.” Verder kijkend, hoopt het CIUM “dat een voorstel om het federale contingent naar boven toe te herzien binnenkort goedgekeurd wordt”.

In 2016-2017 zal het aantal studenten geneeskunde dat toegelaten wordt tot het tweede jaar aan de Franstalige universiteiten van het land even hoog liggen als dit academiejaar. Een aangename verrassing omdat een progressieve vermindering werd verwacht. Door de vertraging bij de onderhandelingen over de duur van de negatieve lissage werd vermindering onmogelijk. “Zonder federaal akkoord is er inderdaad sprake van een status quo”, bevestigt het kabinet van minister Marcourt. Hij bepaalt het aantal studenten dat recht heeft op het volgen van de lessen van het tweede jaar.

Het komende academiejaar zijn er 67 plaatsen beschikbaar in Bergen, 144 in Namen, 164 aan de UCL, 126 aan de ULg. De ULB vulde dit jaar zijn quotum niet in en beschikt over minstens 134 plaatsen.

“Dit nieuws doet de hoop opleven in verband met de quota van de komende jaren. De verhoging van de federale quota zou het mogelijk maken om een einde te maken aan het verminderd aantal toelatingen aan het einde van het eerste jaar voor de jaren 2017-018 en later”, verheugt het CIUM zich op zijn Facebookpagina. 

Een gevoel van tevredenheid dat het gevolg is van het advies van de Planningscommissie die voorstelt af te stappen van de verdeelsleutel 60/40 die momenteel gehanteerd wordt tussen de Vlaamse gemeenschap en de Federatie Wallonië-Brussel. Volgens een lek in De Morgen en Het Laatste Nieuws eind vorige week overweegt Maggie De Block de commissie te volgen door het quotum aan artsen die elk jaar een Riziv-nummer krijgt op te trekken tot 1.320 en door ook de verdeling over de gemeenschappen te laten evolueren tot 56,5/43,5. Valt deze nieuwe sleutel in goede aarde in het zuiden van het land, dan is de reactie in Vlaanderen volledig anders.

Zonder euforisch te worden, verre van, pleit het CIUM ervoor snel tot een akkoord te komen over de duur van de negatieve lissage. Het CIUM hoopt dat het voorstel om het federaal contingent aan artsen te verhogen, binnenkort goedgekeurd kan worden om zo de negatieve effecten van de lissage te verzachten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.