Als artsen een Staten-Generaal organiseren, zit het grondig mis en hangt er stakingsdreiging in de lucht. De Staten-Generaal van de anesthesisten vormt dan ook een stevig schot voor de boeg van Michel I en minister Maggie De Block in het bijzonder.
Historisch zijn de eerste twee Staten-Generaals ooit in 1963 en 1964 die gepaard gingen met een massale artsenstaking. Ook de Staten-Generaal van de huisartsen eind vorige eeuw betekende een keerpunt.
Dat nu de anesthesisten – hierbij ook gesteund door andere specialismen – tot deze drastische maatregel besluiten, is een overduidelijke barometer van het groeiende ongenoegen bij artsen in hun relatie met de overheid.
Aanleiding is de geplande invoering van de laagvariabele gestandaardiseerde zorg. Volgens Jean-Luc Demeere, VBS-voorzitter en anesthesist, is de maat dan ook vol. “We staan helemaal niet achter het principe van de forfaitaire vergoeding. Eigenlijk gaat het niet om een forfaitair bedrag maar een mediaan waarop men vroeg of laat zal bezuinigen. Neem nu een bevalling: in dat nieuwe systeem zou een anesthesist maar 40 tot 45% verdienen van zijn honorarium bij een peridurale anesthesie. Dat bedrag zou hetzelfde blijven bij een bevalling zonder peridurale! Het laat zich raden dat we een anesthesist geen enkele peridurale meer zal willen zetten: hij verdient er niets meer aan. Finaal gaat dat ten koste van de patiënt en de kwaliteit van de geneeskunde.”
Forfait uit den boze
“Wij zijn dus mordicus tegen het forfait. En als er een forfait komt, dat het dan toegekend wordt aan de arts die de prestatie verricht. Als er geen prestatie tegenover staat, moet je dan weer geen forfait toekennen. We willen het huidige honorarium behouden.”
Tot slot waarschuwt de artsenleider voor drie mogelijk vérstrekkende gevolgen van de ongenuanceerde invoering van dit systeem van DRG’s:
1 – patiëntenselectie (wegens het enveloppesysteem)
2 – besparen op diensten (problematiek van 10-15% van anesthesisten: besparing om kosten te vermijden met als gevolg risico’s voor veiligheid en kwaliteit).
3 – hyperspecialiseren: de zogenaamde ‘industriële uitoefening’ van de geneeskunde.
Alle drie de gevolgen zijn te mijden als de pest.
Wind in de zeilen
De geplande Staten-Generaal heeft alvast de wind in de zeilen. Dokter Demeere: “Het succes is al groter dan we dachten. We hadden een zaal gehuurd (250 plaatsen in de Koninklijke Bibliotheek), maar die zal wellicht te klein zijn. De anesthesisten die verwittigd worden van wat dat forfait inhoudt en de draagwijdte beginnen te beseffen, zijn zeer gemotiveerd om te komen.”
Staten-Generaal anesthesisten,
Koninklijke Bibliotheek Brussel,
7 oktober 2017