Bedrijven maken nauwelijks gebruik van werkhervattingspremie langdurig zieken

De premie van 1.000 euro die werkgevers moet aanmoedigen langdurig zieken in dienst te nemen, blijkt niet te werken. Amper 5 procent van het budget is besteed, schrijft De Tijd donderdag na een rondvraag van de Franstalige zusterkrant L'Echo.

Bedrijven maken nauwelijks gebruik van de premie die ze sinds vorig jaar krijgen als ze een lang­durig zieke werknemer deeltijds aanwerven of weer aan de slag krijgen. De maatregel maakt deel uit van het brede arsenaal om de meer dan een half miljoen Belgische werknemers en zelfstandigen die meer dan een jaar ziek thuis zijn weer aan het werk te krijgen. 

Na zes maanden hebben 408 bedrijven de premie ­aangevraagd bij de federale ziekteverzekering. Van het budget van 8,75 miljoen euro is 408.000 euro uitgekeerd, amper 5 procent. Het kabinet van ontslagnemend minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) erkent dat de start onder de verwachtingen blijft, maar er wordt een versnelling in de aanvragen verwacht. Sinds januari is de premie opgetrokken naar 1.750 euro.

Vandenbroucke wil zowel de artsen, de ziekenfondsen en de werkgevers als de zieke werknemers meekrijgen in een cultuuromslag. Hij voorzag daarvoor sancties voor wie niet meewerkt en een aanmoediging voor wie dat wel doet. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.