Bednet bestaat 20 jaar: al 7.000 zieke leerlingen verbonden met de klas

Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, blaast vandaag/vrijdag twintig kaarsjes uit. Bednet verbond al meer dan 7.000 afwezige leerlingen in scholen in Vlaanderen en Brussel met hun klas. Dit jaar is een recordjaar: 1.734 leerlingen volgen met Bednet vanop afstand les. Het aantal leerlingen dat Bednet aanvraagt wegens psychische problemen, is opvallend gestegen.

Bednet zag in 2004 het levenslicht. Kathy Lindekens van Kom Op Tegen Kanker kwam veel in contact met jonge kankerpatiënten die niet naar school konden. "Ze zaten thuis, maar hadden geen toegang tot onderwijs", zegt Lindekens. In 2007 volgden de eerste 31 leerlingen les via Bednet, met het eerste prototype. "Dat waren toen nog heel zware laptops, veel aparte onderdelen en veel kabels. In de klas stond een desktop", zegt Els Janssens, eerste directeur van Bednet.

In 2014 wordt de vzw erkend door de overheid en verankerd in het onderwijsdecreet XXIV als synchroon internetonderwijs (SIO). Vanaf september 2015 hebben langdurig en chronisch zieke kinderen recht op Bednet. Ook kleuters vanaf vijf jaar en tienermoeders kunnen Bednet gebruiken.

Het ICT-materiaal van Bednet is ontwikkeld voor de situatie waarin een leerling (of meerdere leerlingen) de lessen online volgt, terwijl de andere leerlingen fysiek in de klas zijn. "Bednet evolueerde daarbij van volledig zelf ontwikkelde en beheerde hardware en software, naar een toepassing die off the shelf onderdelen integreert tot een kwaliteitsvol, uniek systeem", klinkt het bij de vzw.

"Corona heeft echt voor een omslag gezorgd", aldus Bednet-directeur Mathieu Tallon. "Ineens werden zowel scholen als gezinnen bekend met les volgen op afstand en kwamen er nieuwe spelers op de markt met bijpassende technologie. Wat er in die context aanwezig was, zijn we met Bednet volledig gaan benutten." De huidige vorm van Bednet is mobiel, eenvoudig en snel op te zetten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.