Arts-patiëntrelatie 'sacraliseren'

De European Council of Medical Orders (CEOM) komt tweemaal per jaar bijeen. Tijdens de laatste vergadering, eind november, stond geweld tegen artsen en andere gezondheidswerkers op de agenda. Opmerkelijk is een voorstel om de arts-patiëntrelatie te 'sacraliseren'.

Een Belg is de eerste vicevoorzitter van de CEOM: dr. Roland Kerzmann uit Luik, lid van de Nationale Raad van de Orde in België. Professor Christian Mélot van de ULB vertegenwoordigt onze Nationale Orde als Franstalige ondervoorzitter. De opdrachtsverklaring van de CEOM is een gemeenschappelijke ethiek en deontologie bevorderen binnen de Europese Unie en  kwaliteitsgeneeskunde beoefenen. Met respect voor de gezondheid van artsen bij de uitoefening van hun beroep en met respect voor de belangen van patiënten. Bij de vergadering van november waren ook verschillende Europese artsenorganisaties aanwezig, verenigd onder de paraplu van de EMO's (European Medical Organisations). Ook de World Medical Association nam deel. 

Geweld en burn-out met elkaar verbonden

"Agressie tegen gezondheidswerkers en burn-out zijn met elkaar verbonden", zei professor Mélot bij zijn terugkeer. "Doordat de arts wordt aangevallen, moreel, verbaal of fysiek, kan hij zijn werk niet meer aan en dreigt een burn-out. Geconfronteerd met geweld en malaise is het moeilijk voor hem om kalm te blijven en kwaliteitsvolle geneeskunde te beoefenen.

Al in 2018 gaf het CEOM een verklaring uit tegen geweld tegen artsen. In bepaalde omstandigheden, zoals bij gewapende conflicten, is de situatie van artsen bijzonder moeilijk. In de oorlog die momenteel voor de deur van Europa woedt, worden zij niet gespaard. Integendeel, ze zijn het doelwit. En afgelopen september hebben het CEOM en andere organisaties (EMO's) een "Verklaring van Europese Medische Organisaties over geweld tegen artsen en alle gezondheidswerkers in oorlogstijd" uitgegeven.

Heilige relatie

Dingen kunnen nog veranderen. Al in 2017 stelden artsenverenigingen in Spanje voor om de arts-patiëntrelatie door de Unesco in te schrijven als immaterieel erfgoed van de mensheid. Dat dossier is nog in behandeling. De CEOM steunt dit voorstel. Dit soort sacralisatie geeft onze Spaanse collega's de hoop dat de bevolking meer respect zal hebben voor de zorgverleners.

De Portugese vertegenwoordigers legden op de CEOM-bijeenkomst uit hoe in hun land, na een studie over geweld tegen verzorgers en na daarop bij de autoriteiten te hebben aangedrongen, de sancties tegen de agressoren werden verhoogd. Vanwege de maatschappelijke functie van de arts is de strafmaat gelijk geworden aan die voor mishandeling van een ambtenaar in de uitoefening van zijn functie.

Hoewel men begrip kan opbrengen voor een relatieve agressiviteit bij de patiënt in een moeilijke situatie, hopen de Portugese collega's dat de aangebrachte wetswijzigingen de arts-patiëntrelatie in beter vaarwater kunnen brengen. Ook in Portugal voorziet het ontwerp van het nieuwe strafwetboekt, in een verzwaring van de sancties voor geweld tegen hulpverleners.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.