IXe symposium “Lipides et athérosclérose”, Bergen, september 2013 Er wordt nog altijd intensief onderzoek verricht naar het effect van de voeding op dyslipidemie. Sommige concepten worden herzien. De Europese Unie houdt er rekening mee en reglementeert voortaan de gezondheidsclaims die op de etiketten van voedingswaren staan. Published ahead of print.
Exact 90 jaar geleden werd met de uitreiking van de Nobelprijs voor Geneeskunde erkenning gegeven aan vier Canadese onderzoekers (nl. Banting, Best, Collip en Macleod) die erin slaagden insuline te winnen uit de pancreas van dieren en dit met succes te gebruiken bij mensen.
In bepaalde regio's van het land verziekt de problematiek van de wachtdiensten de situatie van de huisartsen al sinds jaren: een gebrek aan vrijwilligers, onveiligheid, te veel werk, enz. Een "heet" dossier dat het onderwerp was van meerdere rondetafels die recent in Brussel, Vlaanderen en Wallonië georganiseerd werden op initiatief van de FOD Volksgezondheid. De hervorming van de wachtdienst - die ingevoerd wordt tussen 2014 en 2016 - past zich aan de lokale realiteit van de huisartsenkringen aan.
Het PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA – European Medicines Agency) heeft het risico op veneuze trombo-embolie (VTE) met gecombineerde orale anticonceptiva (COC’s) opnieuw geanalyseerd en concludeerde dat de gunstige effecten van COC’s bij het voorkomen van een ongewenste zwangerschap nog altijd opwegen tegen de risico’s.
Nosocomiale infecties zijn de meest voorkomende complicaties bij gehospitaliseerde patiënten. Een nationale enquête die in 2007 in België werd uitgevoerd toonde aan dat 6% van de gehospitaliseerde patiënten een nosocomiale infectie vertoonde. Deze opmerkelijke gegevens rechtvaardigen voor UNAMEC (Belgische federatie van de industrie van de medische technologieën) de organisatie van een symposium dat specifiek gewijd is aan de preventie van en de strijd tegen nosocomiale infecties. De artsen zijn dan ook van harte welkom.
In een open brief vraagt het VGSO (de overlegstructuur van Vlaamse geneeskundestudenten) de oprichting van een kadaster van zorgverstrekkers waarbij rekening gehouden wordt met alle activiteiten (medische en andere). De VGSO vraagt tevens dat er een identiek nationaal ingangsexamen gehouden wordt in het Noorden en het Zuiden van het land...
Het optrekken van de taks op de liquidatiebonus van 10 naar 25% heeft nogal wat perverse effecten. Indien u nu niets doet, is het mogelijk dat u vijf jaar langer werkt via uw vennootschap en bij vereffening toch minder geld overhoudt dan wanneer u onmiddellijk zou liquideren! Van links naar rechts: Ortwin Boone (Bank Van Breda), Samuel Vanthienen (advocatenkantoor Victor Dauginet) en Geert Verrijken (De Specialist) die het debat modereerde.
Verschillende programma’s kunnen worden overwogen: wandelen na de maaltijd of een dagelijkse meer intensieve oefensessie. Wat moet u uw patiënten aanraden?
Laat een vroegtijdige intensivering van de behandeling toe de incidentie van complicaties te verminderen, zowel macro- als microvasculair bij diabetes type 2?
Voor weinig aandoeningen is het gamma van therapeutische perspectieven in het voorbije decennium zo verbreed als voor reumatoïde artritis (RA), de frequentste aandoening binnen het veld van de inflammatoire reumatologie. Een gesprek met prof. Filip De Keyser (reumatoloog, UGent en AZ Alma Sijsele). Published ahead of print.
Het zou inderdaad interessant zijn om de indexatie van de werkingskosten van onze talrijke (!) mutualiteiten eens te bekijken .
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Ja, want in de sprookjeswereld van de CM bestaat geen inflatie. Die 1€ stamt nog uit de tijd dat je met 1€ een brood kon kopen of een koffie ergens.
Waarom probeert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke alles te doen om de zorgverstrekkers tegen elkaar op te zetten? Dr A. Van Staey.
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Deze reactie wijst erop dat Prof.Hoebeke (dekaan !) wijst erop dat hij de problematiek niet kent noch beheerst. Jammer toch...
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?
Medi-Sfeer Nr. 778
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
CM niet te spreken over voorstel om remgeld huisartsen te indexeren
Artsen buitenspel? Vandenbroucke herlanceert het offensief rond eerstelijnsbevoegdheden
Specialisten opleiden voor werk of ziekenhuissystemen?