Een gentherapie waarbij een gemanipuleerd verkoudheidsvirus onder het netvlies ingespoten wordt, zorgt voor een significante verbetering van het functioneel zicht van patiënten met een vorm van erfelijke blindheid. Dat meldt het Universitair Ziekenhuis Gent in een persbericht.
In Congo hebben Belgische onderzoekers stalen genomen om de bron van de ebola-uitbraak te lokaliseren. "De voorbije weken hebben we dieren gevangen in de omgeving van de ebolabesmettingshaard in het kampement Kagbono in het district Likatie in de afgelegen provincie Bas-Uélé", zegt professor Herwig Leirs, hoogleraar van de Onderzoeksgroep Evolutionaire Ecologie van de Universiteit Antwerpen (UAntwepen) vanuit Tanzania waar hij momenteel voor een workshop verblijft. Zijn collega's Erik Verheyen en Sophie Gryseels zijn nog in Congo. Volgende week zullen de stalen van bloed en organen van de verzamelde dieren in Kinshasa geanalyseerd worden.
Het Huis voor Gezondheid in Brussel vreest dat er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een tekort aan huisartsen dreigt. De veelal oudere huisartsen die op pensioen gaan worden niet genoeg opgevangen door nieuwe artsen. Uit cijfers van de Vlaamse overheidscampagne "Een zorgjob: ik ga ervoor" blijkt dat van de 1.728 geregistreerde huisartsen 60 procent ouder is dan 49 jaar.
Een hacker is erin geslaagd de website 'Digitale Wachtkamer' te kraken en heeft op die manier paswoorden, e-mailadressen en telefoonnummers van een half miljoen Belgische patiënten kunnen bemachtigen. Dat meldt VTM NIEUWS dinsdagavond. Er werden geen medische dossiers bemachtigd, maar uit de gestolen informatie blijkt bijvoorbeeld wel waarom iemand langs wilde gaan bij de dokter.
Ruim 6 miljoen Belgen hebben hun toestemming gegeven voor de beveiligde digitale uitwisseling van hun medische gegevens tussen zorgverleners. Momenteel staat de teller op 6.000.333. Dat blijkt uit cijfers van het eHealth-platform.
Virtuele werkelijkheid is niet alleen een leuk spelletje; ze kan ook een belangrijke rol spelen in de opleiding geneeskunde. Zo werd onlangs een eerste virtual-realityspel voor meerdere spelers ontwikkeld om gezondheidswerkers te leren hoe ze moeten omgaan met risico’s.
Zwitserse onderzoekers ontwikkelden een camera die zonder contact of draad met de baby de medische follow-up van het te vroeg geboren kindje verzekert. Dat werd afgelopen maandag verspreid in een communiqué door de Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL).
Het Max Planck Institute for Intelligent Systems in Stuttgart werkt aan de ontwikkeling van 3D geprinte micromachines met geneesmiddelen die door middel van spermatozoa naar hun doel ‘geschoten’ worden.
De wereld van de Belgische startups in de gezondheidszorg wordt weer wat groter met de farmaceutische startup Pharmony. De startup maakt werk van apotheekmanagementsoftware voor de beveiliging van gegevens.
Hoe zal e-gezondheid er over 2 jaar uitzien? En over 5 jaar? De proefprojecten voor mobiele gezondheidszorg (applicaties, mobiele tools) die zorgverleners sinds januari uittesten kunnen ons daar een idee van geven.
Den Jackpot ware 1 zone 10 in heel stad zodat enkel mensen met een rollator nog ontsnappen aan deze vermo(l)mde vorm van ballastingen heffen !
Wetenschappelijke bedenkingen bij snelheidsboetes bij 51 km/u
Heel juist … deze boetes zijn totaal ridicuul !
Verklaar je nader JP Sansen . Wat insinueer je hier ?
Aantal gevallen van mazelen in Vlaanderen neemt snel toe
Wij steunen haar volledig . De aandacht die nodig is om zo correct te rijden is nefast voor de concentratie die nodig is om de andere weggebruikers niet te schaden en ongevallen te voorkomen .
Medi-Sfeer Nr. 779
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...
Wetenschappelijke bedenkingen bij snelheidsboetes bij 51 km/u
Wetenschappelijke bedenkingen bij snelheidsboetes bij 51 km/u
Aantal gevallen van mazelen in Vlaanderen neemt snel toe
Wetenschappelijke bedenkingen bij snelheidsboetes bij 51 km/u