Volgens Stefan Teughels, voorzitter van de vereniging Wachtposten Vlaanderen, staan nog minstens drie wachtpostopeningen gepland in Vlaanderen in 2019. Inmiddels is het budget voor de wachtposten 2019 goedgekeurd door de drie syndicaten in de medicomut en de verhoging van 1,7 miljoen zou geen problemen mogen opleveren volgens medicomutvoorzitter Jo De Cocq.
"Mechelen ging pas open. In januari is de start voorzien voor de wachtpost Meetjesland in Eeklo. Voor maart is die van Houtland (Torhout) gepland. Mortsel zou ook volgen in de loop van 2019, terwijl in regio Demerland de discussie nog loopt."
Niet alles loopt van een leien dakje. Veel heeft te maken met de uitrol van de 1733. De protocollen daarvan zouden nu zowel in het Vlaamse als het Franstalige landsgedeelte aanvaard zijn. Aan de minister om ze te laten valideren. In Vlaanderen verkeert men voor de 1733 nog vaak in fase 1, daar waar fase 2 vereist is om compatibel te zijn met de wachtposten. Wallonië staat verder op dat vlak (zie ook kaderstukje blz. 6). Dokter Teughels verwijst naar zijn eigen wachtpost Zuiderkempen. “Het zou voor ons nu een achteruitgang zijn om in de 1733 te stoppen met ons centraal oproepnummer. De 1733 vergt meer mankracht.”
“Ik heb mijn twijfels over de mankracht die men voor dat nummer zal voorzien. Men onderschat die, en ook de opleiding die deze mensen nodig hebben. In Nederland neemt een opleiding voor een triagist twee jaar in beslag, bij ons zou die amper een paar maanden duren. Je moet voor de 1733 dagelijks rekenen op 1 patiënt per 1.000 inwoners. De provincie Antwerpen telt er 1,8 miljoen… Dat betekent dus 1.800 oproepen per dag. Maar goed, de coördinatoren 1733 zijn ermee bezig en men verzekert ons dat dat allemaal in orde zal komen.”
Meer over het verhoogde budget voor de wachtposten in onze editie van MediSfeer deze week.