Vergrijzing in Japan bereikt opnieuw recordniveau

Ongeveer 36 miljoen Japanners zullen dit jaar 65 jaar of ouder zijn. Dat komt neer op bijna 30 procent van de totale bevolking: 124 miljoen inwoners. Volgens gegevens van het Japanse ministerie van Binnenlandse Zaken is dat een nieuw record.

Japan staat momenteel bovenaan de lijst van landen waar de vergrijzing hard toeslaat. Op de tweede plaats staat het Franse eiland Martinique (25 procent van de bevolking), gevolgd door Puerto Rico (24 procent) en Italië (24 procent). 

Vorig jaar daalde de Japanse bevolking met meer dan een half miljoen mensen ten opzichte van 2022. Die demografische crisis heeft grote gevolgen. De toename van het aantal ouderen leidt tot hoge medische en sociale kosten, deels omdat de beroepsbevolking krimpt. 

Tot slot merkte het ministerie in Tokio nog een ander record op. Zowat 9,14 miljoen ouderen waren vorig jaar aan de slag in Japan. Zij vertegenwoordigen samen één op de zeven mensen van de beroepsbevolking. Omdat ook de geboortecijfers er in Japan niet op vooruit gaan, blijft het de vraag welk soort migratiebeleid de Japanse regering in de toekomst wil uitstippelen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    17 september 2024

    Kunnen we onze toxische lijders niet exporteren naar daar om aan missioneringswerk te doen ??