"Directies zorginstellingen hebben invloed op vaccinatiegraad" (Vandenbroucke)

"Er bestaan grote verschillen tussen de vaccinatiegraad in verschillende zorginstellingen. Zeggen dat de aanpak van de directies geen impact heeft op de vaccinatiegraad - zoals je her en der hoort - is dus niet correct." Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in reactie op een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Uit de analyse blijkt dat bijna een derde van het personeel in de woonzorgcentra in de hoofdstad nog niet gevaccineerd is. Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, pleit voor een verplichte vaccinatie.

"Ik vraag expliciet aan de directies van de zorginstellingen om verder te sensibiliseren", zegt Vandenbroucke. "Het loont. In sommige instellingen zien we de aantallen significant stijgen na meerdere sensibiliseringsacties van de directie."

Ook volgens de minister zou een verplichting echter de beste optie zijn. "Ik verwacht de komende dagen vijf adviezen. Een werkgroep buigt zich over de juridische aspecten en het overleg met de sociale partners loopt. Ik hoop dat we nog voor het einde van het jaar tot een resultaat kunnen komen. Hoe dan ook tonen de verschillen tussen de instellingen dat er geen reden is om te wachten met actie te ondernemen."

"Ik hoop dat wij deze belangrijke kwestie nog voor het eind van het jaar kunnen afhandelen. De verschillen tussen de instellingen tonen echter aan dat er voor hen geen reden is om te wachten met maatregelen totdat verplichte vaccinatie wordt ingevoerd."

"Ten slotte hoop ik ook op een meer gedetailleerde en nominatieve publicatie - op vrijwillige basis - van de vaccinatiecijfers per instelling voor Wallonië en Brussel, zoals die vandaag in Vlaanderen worden gepubliceerd."

> "Vaccinatiegraad in Brusselse WZC's hinkt achterop"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.