De overstap van huisarts Kathleen Dewaele (34) naar de bouw baarde opzien toen die bekend werd vorige week. Maar hoe kijkt haar levenspartner en eveneens huisarts, Jago Van Soom, daar tegenaan? Met welke valkuilen lag dit veranderpad bezaaid?
Vorige week gingen we in op de opzienbarende overstap van huisarts Kathleen Dewaele (34) naar de bouw. Ze is intussen enkele maanden aan de slag als bouwvakker. Die overstap werd niet met een vingerknip gezet: er ging heel wat denkwerk en overleg aan vooraf.
Kathleen runde eerder haar huisartsenpraktijk in Stokrooie met haar partner dr. Jago Van Soom en dr. Cora Jarosz. Ze was en is haar partners zeer erkentelijk voor de manier waarop die haar overstap opvingen. Dr. Jago Van Soom, in het echte leven ook haar partner, schetst dat deze stap toch wel het resultaat was van een jarenlang ‘rijpingsproces’: “Kathleen werkte weliswaar graag als huisarts, maar tegelijk koesterde ze altijd een haat-liefdeverhouding met de job.” Een gevoel dat meerdere collega’s wel met haar zullen delen.
“Op een gegeven moment hakte ze dan de knoop door en ging ze een cursus volgen in de bouw. Dat versnelde het beslissingsproces. Bovendien waren we op dat moment zelf aan het verbouwen. We woonden een hele tijd bij mijn schoonouders het afgelopen jaar. Zo rolde Kathleen wel al vanzelf in de bouwwereld want ze hielp duchtig mee met die verbouwing.”
Of dat alles geen praktische problemen opleverde om de praktijk zelf nog naar behoren te doen draaien? “Op dat moment was mijn agenda niet volledig gevuld, dus kon ik wel iets compenseren”, aldus Jago. “Eigenlijk wou ik me eerder toespitsten op vervangingen en sportgeneeskunde, maar ik vergrootte dan mijn werkaandeel in de groepspraktijk om Kathleen te ontlasten, en nam haar uren over. Wel bleef ik anderhalve dag verder de sportgeneeskunde beoefenen zodat ook mijn interesses nog aan bod kwamen. Sportgeneeskunde is mijn uitlaatklep, ik ben een sportfanaat.”
“Van bij de aanvang hebben we ook onze work-lifebalans bewaakt: ons patiëntenaantal beperkten we door bijvoorbeeld te verre huisbezoeken niet te prioriteren. De zorgtoegankelijkheid kwam daardoor niet in gevaar: patiënten in onze nabijheid laten we sowieso toe in onze praktijk. Samen met mijn praktijk-collega Cora kijken we ook uit naar de komst van onze haio die voorzien is voor begin november."
Dr. Van Soom geeft toe dat naar de toekomst patiëntenstops ook in zijn regio een groeiend probleem worden voor de zorgtoegankelijkheid, “maar dat moeten we als kring aanpakken” (de praktijk behoort tot de Hasseltse kring Herkenrode, red.). “We hebben daarvoor een uniform beleid nodig dat zowel door de kring als regionaal gestuurd wordt.”
> Huisarts bouwt zich om tot bouwvakker: wanneer bouwt zorg zich om?
Laatste reacties
Marc DE MEULEMEESTER
05 september 20229 jaar “studeren “ om hele dagen op 1 kla 4 te tokkelen is meer frustrerend en afstompend dan fysieke arbeid waarvan je het resultaat direct ziet !
Succes !