Tekort aan technetium: UZ Leuven krijgt nog slechts helft van normale hoeveelheid geleverd

Door het tijdelijk tekort aan technetium-99m, een belangrijke stof voor diagnostische onderzoeken, krijgt de dienst nucleaire geneeskunde van UZ Leuven nog slechts de helft van de hoeveelheid die het normaal gezien geleverd krijgt. "Voor een paar weken is dat nog acceptabel voor bepaalde aandoeningen, maar het mag zeker niet langer duren", zegt Koen Van Laere, professor en diensthoofd van nucleaire geneeskunde aan UZ Leuven.

Door een technisch probleem ligt de hogefluxreactor (HFR) in Petten in Noord-Nederland tijdelijk stil. De reactor is één van de zes wereldwijd die vanuit moederisotoop molybdeen technetiumgeneratoren produceren. Alle ziekenhuizen met een dienst nucleaire geneeskunde, zoals UZ Leuven, verwerken het technetium ter plaatse verder tot de benodigde radioactieve speurstof - of radiofarmacon in het vakjargon.

Op dit moment zijn twee van de andere vier reactoren in Europa, in Mol en in Polen, in gepland onderhoud, en ligt de productie daar dus ook stil. Normaal gezien worden de onderhoudsbeurten op elkaar afgestemd, maar omdat het heropstartprobleem bij de bij de reactor in Petten onverwacht optrad, is er momenteel een tekort aan technetium, vooral in Europa.

"Het probleem doet zich sinds een goede week à tien dagen voor", vertelt Van Laere. "In België zijn er twee leveranciers, waarvan er een voornamelijk samenwerkt met de reactor in Petten. Bij UZ Leuven werken we ook wekelijks afwisselend met de andere leverancier, waardoor we nog de helft van de normale hoeveelheid generator activiteit geleverd krijgen. De meeste onderzoeken kunnen doorgaan, maar we bekijken wel welke prioriteit krijgen. Sommige ziekenhuizen krijgen op dit moment echter zeer weinig product, waardoor er onderzoeken zullen uitgesteld moeten worden."

Technetium-99m is een onmisbare stof in de nucleaire geneeskunde. 40 à 50 procent van alle nucleaire diagnostische onderzoeken in UZ Leuven gebeurt met technetium. In ziekenhuizen waar geen PET-scan voorhanden is, kan dat percentage nog een pak hoger liggen. Het gaat dan bijvoorbeeld om botscans om uitzaaiingen van sommige kankers op te sporen, klieren aan te tonen alvorens een operatie kan verricht worden bij bijvoorbeeld borsttumoren, of sportletsels te onderzoeken. Maar ook longaandoeningen, hartproblemen en hersenaandoeningen worden gediagnosticeerd met behulp van technetium.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.