Slechts één op de drie Belgen heeft al van 'stille killer' sepsis gehoord

Hoewel sepsis, een extreme reactie van het immuunsysteem op een infectie, jaarlijks bijna 41.000 mensen treft in ons land, heeft twee op de drie Belgen nog nooit van de aandoening gehoord. Slechts 18 procent begrijpt wat sepsis precies inhoudt. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek van iVOX die vrijdag door patiëntenorganisatie Sepsibel werden bekendgemaakt naar aanleiding van de Wereld Sepsis Dag.

De organisatie dringt aan op een brede sensibilisering om het bewustzijn rond de aandoening te vergroten. Dat is belangrijk, want zonder snelle behandeling kan sepsis leiden tot orgaanfalen, septische shock en de dood. Elk uur zonder interventie verhoogt het risico op overlijden met 4 tot 8 procent, aldus de organisatie die de gebrekkige kennis van onze landgenoten over sepsis &q uot;zorgwekkend" noemt.

In België sterven er jaarlijks nog altijd zo'n 7.675 mensen aan de gevolgen van de ziekte. Op vraag van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke stelde een expertengroep met daarin onder andere infectioloog Erika Vlieghe enkele maanden geleden nog een rapport op met daarin aanbevelingen voor een nationaal sepsisplan.

"Het voorstel dat eerder dit jaar werd gepresenteerd (...) biedt een solide basis voor de aanpak van sepsis in België, maar verdere actie is nodig om de aanbevelingen uit dit plan om te zetten in concrete acties", zegt Ilse Malfait, mede-oprichtster van Sepsibel. Ze hoopt dat het nationaal sepsisplan er snel komt en vraagt intussen om een brede nationale sensibilisering "want eerdere communicatiecampagnes in Vlaanderen hebben geloond".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.