Psychologen vragen meer geld

De tarieven voor therapiesessies blijven te hoog voor de patiënt, terwijl een psycholoog er nauwelijks van rondkomt. In een open brief in De Morgen donderdag vragen hoogleraren psychologie om de tarifering en het inkomen van de psycholoog te herbekijken.

Een sessie bij een zelfstandig psycholoog kost een patiënt vandaag 55 tot 74 euro. Dat blijft een barrière voor veel mensen, zeker omdat die sessies maar beperkt terugbetaald worden. Driekwart van de patiënten zoekt daarom nog altijd eerst psychologische hulp bij de huisarts. Dat is goedkoper, maar niet op de lange termijn, menen vijf hoogleraren. "Het is veel efficiënter om in psychologische hulp te investeren, want zo voorkom je veel andere medische aandoeningen", zegt hoogleraar in de psychol ogie Patrick Luyten (KU Leuven), die de brief mee ondertekent.

Maar de hoge kosten voor de cliënt betekenen niet dat de psychologen een goede verloning hebben. 55 euro per sessie is voor veel psychologen weinig om mee rond te komen. "Aan die tarieven moet iemand het hele jaar door zes à zeven cliënten per dag ontvangen om een volwaardig loon te krijgen", zegt Luyten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.