PCR-test is kleine 7 euro goedkoper geworden

Sinds 1 mei is er een prijsverlaging voor een PCR-test. Laboratoria kunnen hun uitgevoerde testen sinds dan aan de ziekteverzekering factureren aan het bedrag van 40,44 euro per PCR-test. Voordien kregen ze 47,18 euro terugbetaald. Dat bevestigt woordvoerster An-Sofie Soens (Riziv). Of dat betekent dat wie een negatieve test nodig heeft om op reis te vertrekken, minder zal betalen, moet de komende dagen duidelijk worden.

Voor alle duidelijkheid: het Riziv betaalt PCR-tests terug voor wie zich moet laten testen na een hoogrisicocontact of bij symptomen van COVID-19. Ook de verplichte test voor reizigers die terugkeren uit een rode zone, wordt terugbetaald. Maar voor wie op reis wil vertrekken, is de test niet gratis.

"Het gaat om een weloverwogen prijsdaling", zegt An-Sofie Soens. "Er wordt onder meer rekening gehouden met de kostprijs van de handeling voor het afnemen van een PCR-test, en de grondstoffen die nodig zijn voor een test."

Wat iemand met reisplannen moet ophoesten voor een PCR-test, ligt momenteel eigenlijk niet vast. "Er is geen KB over dat dat bepaalt, en er is geen minimumprijs", aldus An-Sofie Soens. In vele gevallen bedraagt de prijs 46,81 euro, maar sommige testcentra vragen een stuk meer, bijvoorbeeld voor een test via een spoedprocedure.

De kostprijs van een PCR-test houdt menige Vlaming die komende zomer op reis wil, dezer dagen bezig, nu duidelijk is geworden dat niet iedereen tegen medio juli een eerste prik van een coronavaccin zal gekregen hebben. Wie in dat geval is, maar toch de grens over wil, zal een recente negatieve COVID-test moeten kunnen voorleggen. Dat is een van de voorwaarden om een coronapaspoort te bekomen dat door de Europese Commissie in het leven is geroepen om eenvoudiger in Europa te kunnen reizen.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke verklaarde zich eerder deze week voorstander van een goedkope of zelfs gratis PCR-test voor wie nog niet de kans gekregen heeft zich te laten vaccineren tegen COVID-19, maar toch op reis wil. An-Sofie Soens benadrukt dat de gesprekken daarover nog "volop bezig zijn". Eén van de komende dagen moet er duidelijkheid komen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.