Nederland in lockdown tijdens de feestdagen

Vanwege de vijfde golf van COVID-19 door de omikronvariant van het coronavirus gaat Nederland "onvermijdelijk" vanaf zondagmorgen vroeg in lockdown tijdens de feestdagen, zo heeft ontslagnemend premier Mark Rutte zaterdagavond op een persconferentie bekendgemaakt

"Ik sta hier met een somber gemoed," zei de regeringsleider bij aanvang van de persconferentie. "En veel mensen die kijken zullen dat ook zo voelen."

"In één zin samengevat: Nederland gaat vanaf morgen nóg een keer in lockdown," vervolgde hij. "Nog een keer op slot. Dat is onvermijdelijk. Omikron verspreidt zich nog sneller dan we vreesden. Dat is het ingewikkelde verhaal dat we vanavond moeten vertellen". Ingrijpen is nodig "om erger te voorkomen", aldus de premier.

Alle horeca gaat dicht. Bestellen en afhalen is evenwel mogelijk.

Alle niet-essentiële winkels worden gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk, zo staat op de website van de Nederlandse rijksoverheid

Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Hier geldt een mondmaskerplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5 vierkante meter. Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.

Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, gaan dicht.

Bioscopen, musea, theaters en concertzalen moeten sluiten.

Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan.

Alle binnensportlocaties gaan dicht (zwemlessen uitgezonderd). Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.

Het hele onderwijs en de buitenschoolse opvang moeten dicht tot en met ten minste 9 januari. Op 3 januari besluit de Nederlandse regering of het onderwijs na 10 januari weer open kan. Basisscholen zouden al dicht zijn tot en met 9 januari vanwege de kerstvakantie. Voor het hoger onderwijs stond de kerstvakantie tot en met 3 januari gepland.

De norm voor thuisbezoek gaat terug naar twee mensen. Ook buiten geldt een maximum groepsgrootte van twee mensen. Tijdens de feestdagen gaat de maximale groepsgrootte binnen en buiten omhoog naar maximaal vier mensen vanaf 13 jaar.

De nieuwe maatregelen gaan zondagochtend om 05.00 uur in en duren tot zeker vrijdag 14 januari. "In de dagen voorgaand aan 14 januari gaan we opnieuw wegen," zei Rutte. "Als de cijfers tussendoor meevallen komen we eerder bij jullie terug."

Ontslagnemend zorgminister Hugo de Jonge zei dat de strenge lockdown vooral bedoeld is om tijd te kopen: "Tijd om meer te leren over de impact van de omikronvariant, vooral over hoe ziek we ervan worden. Tijd om de golf van de deltavariant te laten afnemen, zodat er meer ruimte komt in de zorg. En tijd om iedereen een boosterprik te geven."

Volgens De Jonge moeten op 7 januari alle 18-plussers een uitnodiging voor een boosterprik hebben gehad. "In de tweede helft van januari zijn we dan klaar met het boosteroffensief."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.