Nood aan verbeterde GGZ voor asielaanvragers (HGR)

Asielaanvragers lopen een groter risico op psychische problemen door diverse kwetsbaarheidsfactoren vóór, tijdens en na hun migratietraject. De verschillende overheden in België moeten deze kwetsbaarheden erkennen en maatregelen nemen voor een betere geestelijke gezondheidszorg tijdens de asielprocedure. Daarnaast richt het nieuwste advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) zich ook tot beroepsverenigingen, zorgverleners en universiteiten.

"Aan beroepsverenigingen en instanties (op federaal en regionaal niveau) die bevoegd zijn voor gezondheid: maak geestelijke gezondheidszorg toegankelijk voor iedereen, ook voor asielaanvragers. Voorzie een persoonsgerichte, cultuursensitieve zorg die is aangepast aan de huidige behoeften van de asielaanvrager. Versterk het aanbod van interculturele bemiddeling en de toegang tot tolken."

"Ondersteun psychologen, (huis)artsen, psychiaters en andere zorgverleners onder meer in de opmaak van medische en psychologische attesten voor asielprocedures. Deze specifieke doelgroep vormt een belangrijke schakel en verdient dan ook de nodige begeleiding en aandacht."

"Aan zorgverleners, universiteiten en hogescholen: promoot en integreer een cultuursensitieve benadering en het verwerven van competenties in het werken met vluchtelingen en migranten in de opleiding van (toekomstige) gezondheidsprofessionals. Denk bijvoorbeeld aan leren herkennen van negatieve overtuigingen rond psychisch lijden of de identificatie van en rekening houden met gezondheidsproblemen die specifiek zijn voor vluchtelingen en migranten (oorlogstrauma’s, seksuele verminking of foltering...). Stimuleer een open houding.

Raadpleeg het volledige advies

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.