"Nood aan motivatieondersteunende communicatie" (Omer Van den Bergh)

We blijven grote nood hebben aan motivatieondersteunende communicatie, zegt gezondheidspsycholoog Omer Van den Bergh (KU Leuven), na afloop van het Overlegcomité vrijdag. Daarbij is het erg belangrijk dat mensen betrokken worden om mee te denken.

"Voor veel mensen zal het zwaar vallen dat de aangekondigde versoepelingen opnieuw worden ingetrokken", zegt Van den Bergh in een eerste reactie. "Dit zal de motivatie ondermijnen, maar de stijgende coronacijfers zullen mensen er aan de andere kant ook toe aanzetten om zich meer aan de maatregelen te gaan houden. Beide effecten kunnen mekaar opheffen, maar daarmee blijft de motivatie wel op een laag niveau."

"Ik heb De Croo horen zeggen dat ons gedrag de sleutel is en blijft, die ons naar het einde van deze pandemie zal loodsen, maar het zou goed zijn dat die boodschap vertaald wordt op een manier die ook daadwerkelijk motiveert", merkt Van den Bergh op. Een oproep tot burgerzin alleen is volgens de psycholoog niet voldoende. "Mensen krijgen geen burgerzin door een oproep tot burgerzin."

Motivatieondersteunende communicatie kan daar wel bij helpen. Het betekent in eerste instantie dat mensen echt kunnen meedenken. Dat gebeurt volgens Van den Bergh momenteel nog te weinig. "Het Overlegcomité blijft toch iets te veel een orakel dat maatregelen afkondigt, en dan stopt het. Er is een vervolg nodig dat de mensen meeneemt in het verhaal."

Drie weken geleden werden tijdens de persconferentie van premier De Croo duidelijke grafieken getoond met voorspellingen, afhankelijk van de besmettelijkheidsgraad van de Britse variant. "Hetzelfde is nodig", vervolgt de psycholoog, "maar dan gekoppeld aan ons gedrag, met toelichting op een coachende manier en geflankeerd door experten. Zo kunnen mensen zien: Waar staan we nu? Waar willen we naartoe? Wat gebeurt er als we inspanningen loslaten en wat als we meer moeite doen? Welke vrijheden krijgen we dan terug? Welke besmettingsniveaus kunnen we hanteren? "

Samen met de Psychologie en Corona-werkgroep hamert Van den Bergh er al langer op dat dit soort communicatie nodig is om mensen blijvend te motiveren. "De Croo heeft eenmaal een stap in die richting gedaan, maar het zou best een gewoonte worden. Vele boodschappen blijven nog te abstract, terwijl concrete vertalingen naar de reële leefsituatie van mensen veel zouden helpen. Op dat punt is er nog veel winst te maken."

"Uiteraard is iedereen het beu en wordt reikhalzend uitgekeken naar een snelle vaccinatie. Ondertussen zullen we nog enkele maanden goed bij de les moeten blijven om een nieuwe piek en een volgende strenge lockdown te vermijden. Zeker in deze moeilijke eindfase is een coachende aanpak van groot belang", besluit Van den Bergh.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.