Het Riziv-verzekeringscomité voerde het Diabetes opstarttraject in vanaf 1 januari 2024. Dit nieuwe zorgpad, dat het Pre-Traject voor type 2-diabetespatiënten moet vervangen, zal belangrijke veranderingen met zich meebrengen voor huisartsen in België.
Huisartsen staan centraal in dit nieuwe opstarttraject. Zodra bij een patiënt type 2 diabetes wordt vastgesteld, is de huisarts verantwoordelijk voor het lanceren van het opstarttraject, dat het begin markeert van een specifieke, gepersonaliseerde begeleiding voor de patiënt. Deze aanpak versterkt de rol van de huisarts, niet alleen als eerste contactpersoon, maar ook als belangrijkste zorgcoördinator voor de patiënt.
Het nieuwe opstartpad is gericht op mensen met diabetes type 2 die zich in een vroeg stadium van de ziekte bevinden. Om de zorg voor een patiënt op zich te nemen in het raam van dit nieuwe opstarttraject, moet de patiënt simpelweg
- gediagnosticeerd zijn met type 2 diabetes
- een gmd hebben
- NIET betrokken zijn bij een Type 2 Diabetes Zorgpad of een Diabetes Overeenkomst.
Administratieve vereenvoudiging
Een van de belangrijkste nieuwe functies is de vereenvoudiging van de administratieve procedures. In tegenstelling tot het Pre-Traject is het niet langer nodig om een contract te ondertekenen of de te goedkeuring krijgen van de raadgevend arts van het ziekenfonds om het opstarttraject te beginnen. Het doel van deze vereenvoudiging is om de patiëntenzorg te vergemakkelijken en het behandelingsproces te versnellen.
Grotere verantwoordelijkheden
De huisarts wordt verantwoordelijk voor het bepalen van de zorgdoelstellingen met de patiënt, de registratie van medische gegevens en verslagen van andere geraadpleegde zorgverleners. Deze toegenomen verantwoordelijkheid onderstreept het belang van een geïntegreerd patiëntenbeheer, waar nodig in coördinatie met andere zorgverleners.
Veranderingen in de nomenclatuur
Een andere belangrijke verandering betreft de prestatiecodes. Vanaf januari 2024 zullen de Diabetes Pre-Trajectcodes niet langer geldig zijn. Huisartsen zullen nieuwe specifieke codes moeten gebruiken om het Starttraject te starten en te volgen.
- 400374 (die Pre-Trajectcode 102852 vervangt)
- 400396 voor medische huizen met een vaste prijs (die code 109594 in het Pre-traject vervangt).
Deze wijzigingen zullen worden opgenomen door medische softwarebedrijven om een soepele overgang te garanderen.
Voorschrijven en doorverwijzen van patiënten
Voorschriften voor aanvullende diensten (diëtist, pedicure, diabeteseducatie) blijven op papier. Diabeteseducatie is nu beschikbaar voor alle patiënten in het opstarttraject, waardoor het zorgaanbod wordt uitgebreid.
Patiëntenvoorlichting
Om het gebruik van diabetesopvoedingssessies aan te moedigen die patiënten helpen om hun ziekte beter te begrijpen en beter te managen, betaalt het Riziv de volledige kostprijs van 4 sessies van 30 minuten per jaar terug voor alle type 2 diabetespatiënten die opgevolgd worden in het opstarttraject, ongeacht hun leeftijd of cardiovasculaire risicofactoren. Deze sessies zijn dus gratis voor patiënten.
Toekomstperspectieven
Het RIZIV heeft ook verbeteringen voor de toekomst aangekondigd, zoals de vereenvoudiging van het voorschrijven van noodzakelijke geneesmiddelen en de digitalisering van het zorgprotocol. Vanaf januari 2025 zal het ook mogelijk zijn om een Starttraject automatisch te verlengen.