Nederland weert mobiele telefoons op basisscholen

Na onder andere Griekenland, Italië en Frankrijk zijn nu ook onze noorderburen begonnen met het aan banden leggen van smartphones op basisscholen. Vanaf vandaag geldt er een volledig verbod, zo meldt de Nederlandse openbare omroep NOS.

Telefoons waren in Nederland sinds het begin van dit jaar al verboden in de klaslokalen van middelbare scholen. Die maatregel wordt nu uitgebreid naar de basisscholen. Volgens het ministerie van Onderwijs in Den Haag leiden mobiele telefoons de leerlingen te veel af en daalt hun concentratievermogen.

Kinderen mogen wel nog steeds een telefooon gebruiken in de klas, mits ze nodig zijn voor de inhoud van de les, bijvoorbeeld bij het leren over mediavaardigheden. Leerlingen mogen daarnaast ook mobiele telefoons gebruiken voor medische redenen. Het zijn de scholen zelf die op het verbod moeten toezien. 

Op scholen waar mobiele telefoons tijdens de pauzes verboden zijn, zou de sfeer alvast verbeteren. "Pauzes zijn gezelliger omdat leerlingen vaker met elkaar praten", zei onderzoeker Loes Pouwels van de Radboud Universiteit tegen NOS .

Over het verbod werd in Den Haag heel wat debat gevoerd. Verschillende ministers geloofden aanvankelijk niet in een landelijke regeling en ook schooldirecteurs pleitten voor lokale regels. Tegelijkertijd betoogde een aantal ouders dat kinderen in de basisschool helemaal geen smartphones zouden moeten hebben, vanwege het verslavend potentieel van sociale media.

Het "mobieltjesverbod" is echter niet absoluut. scholen mogen zelf bepalen hoe ze het verbod invullen. Ze hebben met andere woorden de vrijheid gekregen om zelf afspraken te maken met hun leraren, leerlingen en ouders.

> Zweden raadt schermtijd voor kiinderen onder de twee jaar af

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    06 september 2024

    Wat een succesverhaal zeg : mits de nodige begelijding , bloed , zweet en tranen kunnen ze tegen de eindtermen TIK , TOK en TAK zonder spelfouten schrijven en uit het hoofd rekenen hoeveel 1 + 1 is !