Mpox is "niet het nieuwe coronavirus", zegt WHO

Mpox, vroeger ook apenpokken genoemd, wordt niet gezien als "nieuwe covid". Dat heeft Hans Kluge, de regionale directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Europa, gezegd. De wereld weet volgens hem "al veel" over de besmettelijke virusziekte.

"Mpox is niet het nieuwe covid. Zowel als het gaat over de variant clade 1, die aan de basis ligt van de huidige epidemie in Centraal- en Oost-Afrika, als over clade 2, die de epidemie van 2022 veroorzaakte", stelde Kluge. De regionale WHO-directeur gaf toe dat we nog meer moeten leren over de nieuwe mpox-variant, maar hij zei ook dat "we weten hoe we mpox moeten bestrijden". 

Na uitbraken van mpox in de Democratische Republiek Congo en verschillende buurlanden, riep de WHO vorige week de internationale medische noodtoestand uit. De WHO erkent het risico dat mpox zich na de uitbraken in 2022 opnieuw internationaal kan verspreiden en een gezondheidsrisico kan vormen voor verschillende landen. De nieuwe en besmettelijkere clade 1b-variant dook voor het eerst op in Congo en is ook al vastgesteld in Burundi, Kenia, Rwanda, Oeganda en Zweden. 

De Wereldgezondheidsorganisatie liet ook weten dat Afrika hulp nodig heeft bij het bestrijden van de uitbraak van mpox. "Europa moet solidair zijn. Solidair met mensen en gemeenschappen die worden getroffen", aldus Kluge. "We kunnen en moeten mpox samen aanpakken. Kiezen we voor systemen om mpox wereldwijd te beheersen en uit te roeien? Of beginnen we een nieuwe ronde van paniek, gevolgd door verwaarlozing?" De directeur verwees daarbij naar de goed georganiseerde aanpak van mpox in Europa twee jaar geleden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.