Mpox - Europese Commissie stuurt humanitaire hulp en experts naar Centraal-Afrika

In de strijd tegen de verspreiding van het mpox-virus vanuit de Democratische Republiek Congo naar zijn buurlanden, maakt de Europese Commissie 200.000 euro vrij voor het Burundese Rode Kruis. Ook stuurt ze twee gezondheidsexperts naar Congo.

Met meer dan 92 procent van de gevallen van mpox die in Afrika geteld zijn, geldt Congo als het epicentrum van de verspreiding van het virus op het continent. Met het geld dat de Europese Commissie nu vrijmaakt voor het Rode Kruis in Burundi, moet de hulporganisatie beter nieuwe gevallen kunnen opsporen, de water- en andere sanitaire voorzieningen onderhouden en aan gezondheidspromotie doen.

Eerder maakte de Commissie al 1 miljoen euro vrij om de verspreiding van mpox tegen te gaan in de vluchtelingenkampen en bij andere bevolkingsgroepen in de omgeving van Goma, in het oosten van het land.

In samenwerking met het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) stuurt de Commissie ook twee gezondheidsexperts naar Congo.

Een tijd geleden kondigde ze aan dat ze 215.420 dosissen van een vaccin tegen mpox doneert aan Afrikaanse landen. Ze dringt er bij de EU-lidstaten op aan zelf ook inspanningen te doen en wil de bilaterale giften van Europese aan Afrikaanse landen coördineren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.